Μελομακάρονα, κουραμπιέδες ή δίπλες;

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες…Ήρθε η ώρα να απολαύσουμε τα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών.

Ποια είναι η διατροφική τους αξία;

Κουραμπιές: Το όνομα του στα τούρκικα σημαίνει ξηρό μπισκότο (kurabiye), αλλά έχει αραβικές ρίζες. Αποτελεί ένα από τα πατροπαράδοτα γλυκά των Χριστουγέννων. Φτιάχνεται παραδοσιακά με αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα, ανθόνερο και φυσικά άχνη ζάχαρη, ώστε να θυμίζει χιονισμένο βουνό. Ο κουραμπιές συγκριτικά με τα άλλα εορταστικά γλυκά, φαίνεται να υστερεί σε διατροφική αξία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο βούτυρο, το οποίο περιέχει τα βλαβερά για τον οργανισμό μας κορεσμένα λιπαρά. Βέβαια, εάν θέλετε να φτιάξετε μία πιο υγιεινή εκδοχή του γλυκού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη. Συνήθως, ένας κουραμπιές αποδίδει περίπου 240 θερμίδες. αλλά αυτό εξαρτάται και από τη συνταγή που χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση.

Μελομακάρονα: Η λέξη μελομακάρονο ετυμολογικά προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και έχει καθιερωθεί ως εορταστικό γλυκό, γιατί το μέλι πάντα αποτελούσε σύμβολο ευζωίας. Στην μικρασιατική διάλεκτο το μελομακάρονο ονομαζόταν φοινίκι. Παραδοσιακά η συνταγή του περιλαμβάνει αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, μέλι και καρύδια. Είναι σημαντικό, να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο για την παρασκευή, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε. Φυσικά, μην ξεχάσετε να προσθέσετε καρύδια, τα οποία θα εμπλουτίσουν το γλυκό σας σε ω3 λιπαρά. Συνήθως, ένα μελομακάρονο αποδίδει 190 θερμίδες και αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή από τα χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Δίπλες: Αποτελούν γλυκό με ελληνικές ρίζες και το συναντάμε σε περιοχές της χώρας μας με μικρές παραλλαγές. Μην ξεχνάτε ότι αποτελούν και γλύκισμα που σερβίρεται πολλές φορές και στους γάμους. Συνήθως, περιέχουν 170 θερμίδες ανά τεμάχιο, αλλά επειδή τηγανίζονται δεν αποτελούν την πιο σοφή διατροφική επιλογή. Η συνταγή συνήθως περιλαμβάνει αλεύρι, αβγά και βανίλιες. Δημιουργείται μία λεπτή ζύμη, η οποία τηγανίζεται και περιχύνεται με σιρόπι από μέλι και τεμαχισμένα καρύδια. Εάν αγαπάτε τις δίπλες, αλλά προσέχετε τη διατροφή σας, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, να στραγγίξετε τις δίπλες σε απορροφητικό χαρτί και να περιορίσετε την ποσότητα του σιροπιού που θα προσθέσετε. Φυσικά, καλό είναι να αρκεστείτε σε 1-2 τεμάχια.

Γλυκαθείτε, λοιπόν, αλλά με μέτρο!

Πηγή: nutrimed.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ