Συνταγή: Μεσογειακή σαλάτα με φακές

Αυτή η μεσογειακή σαλάτα με φακές είναι εύκολη, νόστιμη και θρεπτική!

Από όλα τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς, οι φακές περιέχουν το τρίτο υψηλότερο επίπεδο πρωτεϊνών. Το 26% των θερμίδων της φακής προέρχεται από πρωτεΐνες, γεγονός που τους καθιστά μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για χορτοφάγους και άτομα που νηστεύουν. Επίσης, οι φακές αποτελούν μια καλή πηγή σιδήρου, η οποία μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα σας και είναι καθοριστικής σημασίας για την παραγωγή ενέργειας και το μεταβολισμό.

Θα χρειαστείτε

1 κούπα φακές
1 μεγάλο λεμόνι, στυμμένο και ξυσμένο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Πρέζα αλάτι, μεγάλη
Μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
2 καρότα, κομμένα σε μικρούς κύβους
2 σέλινα, κομμένα σε μικρούς κύβους
Ελιές μια χούφτα, ψιλοκομμένες
½ αγγούρι, κομμένο σε μικρούς κύβους
110 γρ φέτα, θρυμματισμένη

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα βάζετε 3 κούπες νερό και τις φακές. Μαγειρεύετε για 10 λεπτά και στη συνέχεια σβήνετε τη φωτιά και τις αφήνετε να κάτσουν για μερικά λεπτά, ώστε να απορροφήσουν ακόμα λίγο νερό.

Σουρώνετε τις φακές πολύ καλά και τις τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.

Δοκιμάζετε το μείγμα και, εάν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμα αλάτι ή/και πιπέρι και στη συνέχεια αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Εάν θέλετε, μπορείτε να το βάλετε και στο ψυγείο, αρκεί όμως να έχετε βάλει το λεμόνι και το ελαιόλαδο όσο οι φακές είναι ακόμα ζεστές, έτσι ώστε να απορροφήσουν τα αρώματα.

Προσθέτετε τα τεμαχισμένα καρότα, το σέλινο και τις ελιές και ανακατεύετε πολύ καλά. Εάν σκοπεύετε να σερβίρετε αμέσως, προσθέτετε και το αγγούρι με τη φέτα, αλλιώς τα προσθέτετε λίγο πριν σερβίρετε.

Το μυστικό

Η σαλάτα μπορεί να γίνει νηστίσιμη εάν δεν προσθέσετε την τριμμένη φέτα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ