Μια τέλεια συνταγή για τη βασιλόπιτα που περίσσεψε!

Ο Άκης Πετρετζίκης έχει τις καλύτερες ιδέες! Αν σας περίσσεψε βασιλόπιτα αξιοποιήστέ τη και δημιουργήστε ένα υπέροχο γλυκό.

Βασιλόπιτα Εκμέκ
Υλικά
Για το σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
500 ml νερό

Για τη βάση

500 γρ. κέικ βασιλόπιτα
100 γρ. βούτυρο

Για την κρέμα

1 lt γάλα
6 κρόκοι αβγών
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα

100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
300 γρ κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Διαδικασία
Για το σιρόπι: Ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μία μικρή κατσαρόλα, που τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά για να πάρει μία βράση. Ανακατεύουμε και περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη βάση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160o στον αέρα. Τρίβουμε το κέικ με τα δάχτυλά μας. Το απλώνουμε σε ένα ταψί (25×35 εκ.) σε όλη του την επιφάνεια. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ραντίζουμε το κέικ με το λιωμένο βούτυρο και βάζουμε το ταψί στον φούρνο.

Το ψήνουμε για 20 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και, όπως είναι καυτή η βάση για το εκμέκ μας, ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μίας κουτάλας σιγά σιγά, φροντίζοντας το σιρόπι να πάει παντού. Να έχουμε υπόψη μας ότι το κέικ με το ψήσιμο θα μαζέψει λίγο αλλά με το που ρίξουμε το κρύο σιρόπι θα ανοίξει πάλι. Το αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει το σιρόπι.

Για την κρέμα: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και έπειτα τη μισή ζάχαρη, χωρίς να ανακατέψουμε, και ξεκινάμε να ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (προσοχή θέλουμε να ζεσταθεί και όχι να καεί το γάλα). Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε λίγο ακόμα με το σύρμα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε μέσα λίγο από το γάλα μας.

Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι μία κρέμα πατισερί. Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία, προσθέτοντας λίγο-λίγο το γάλα μέσα στο μείγμα με τα αβγά με τη βοήθεια μιας κουτάλας και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το γάλα μέσα στα αβγά, έτσι ώστε να ανεβάζουμε σιγά-σιγά τη θερμοκρασία των αυγών.

Τέλος, ρίχνουμε όλο το μείγμα με τα αβγά πίσω μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δοκιμάζουμε λίγο το μείγμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις δοκιμάσουμε και δεν καταλάβουμε το κορν φλάουερ, τότε η κρέμα μας θα είναι έτοιμη.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Βάζουμε το βούτυρο, το οποίο είναι κομμένο σε κύβους και παγωμένο από το ψυγείο, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο με μία μαρίζ. Απλώνουμε όλη την κρέμα πάνω από τη σιροπιασμένη βάση. Απλώνουμε την κρέμα σε όλη την επιφάνεια και στρώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μίας πλαστικής σπάτουλας.

Παίρνουμε μία μεμβράνη και σκεπάζουμε, έτσι ώστε η μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα καλά (για να μην κάνει κρούστα) και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για περίπου 2-3 ώρες. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σαντιγί, χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από το εκμέκ. Σερβίρουμε με φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα από πάνω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ