15 μυστικά για τραγανά πασχαλινά κουλούρια

Ώρα για πασχαλινά κουλούρια, μία από τα πλέον αγαπημένα του Πάσχα. Αυτά τα 15 μυστικά θα σας βοηθήσουν να έχετε τα πιο τραγανά, γευστικά πασχαλινά κουλούρια

Τα μυστικά

1 Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

2 Τα πασχαλινά κουλούρια αγαπούν τα αρώματα των εσπεριδοειδών, το φρέσκο βούτυρο, αλλά και τη μαστίχα.

3 Το αλεύρι να το ρίχνετε πάντοτε σταδιακά στη ζύμη, διότι, ανάλογα με τη «δύναμή» του, την περιεκτικότητά του δηλαδή σε γλουτένη, μπορεί να χρειαστείτε λίγο λιγότερο ή περισσότερο για να σφίξει όσο χρειάζεται η ζύμη σας.

4 Χρησιμοποιήστε ένα καλό βούτυρο και ολόφρεσκα αυγά, γιατί αυτά θα δώσουν άρωμα και μοναδική γεύση στα πασχαλινά κουλούρια σας. Χτυπήστε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, ώστε να λιώσει καλά η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα. Έτσι θα καραμελώσουν σωστά στο ψήσιμο.

5 Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί το λιγότερο 15-20 λεπτά για να πλάθεται πιο εύκολα.

6 Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, μη ζυμώνετε πολλή ώρα τη ζύμη από τη στιγμή που βάζετε το αλεύρι.

πασχαλινά κουλούρια

7 Κάθε φορά που προσθέτετε ένα αυγό, φροντίστε να χτυπάτε καλά το μείγμα ώστε να το πίνει προτού μπει το επόμενο.

8 Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και παρατείνετε το ψήσιμο ώστε να προλάβουν να ψηθούν μέχρι μέσα σωστά και να μη σας ξεγελάσει το σκούρο χρώμα λόγω της επάλειψης με το αυγό.

9 Αφήστε τα πασχαλινά κουλούρια σας, αφού τα αλείψετε με το διάλυμα αυγού, να στεγνώσουν τελείως στην επιφάνεια και μετά ψήστε τα.

10 Αφήστε κενό ανάμεσα στα κουλουράκια όταν τα τοποθετείτε στις λαμαρίνες, γιατί φουσκώνουν αρκετά και μπορεί να κολλήσουν μεταξύ τους.

11 Το αντικολλητικό χαρτί θα βοηθήσει και στο ψήσιμο (δε θα “κακοψηθεί” η κάτω πλευρά) και στο εύκολο καθάρισμα του σκεύους.

12 Μην ψήνετε τα πασχαλινά κουλούρια στον αέρα αλλά στις αντιστάσεις (πάνω – κάτω) και στη δεύτερη (από κάτω) θέση του φούρνου, εκτός και αν οι οδηγίες της συσκευής σας συνιστούν κάτι άλλο.

13 Ακολουθήστε τους χρόνους ψησίματος (με μικρές αποκλίσεις από φούρνο σε φούρνο), παρόλο που μπορεί να σας φαίνονται μαλακά στην επιφάνεια τους. Ένας καλός τρόπος ελέγχου είναι προς το τέλος του ψησίματος να ανασηκώσετε προσεκτικά ένα μπισκότο και, αν ξεκολλάει σχετικά εύκολα και η κάτω επιφάνειά του έχει ροδίσει και είναι συμπαγής, τότε είναι έτοιμα.

14 Αφήστε να σταθούν αφού ψηθούν για 5 λεπτά και έπειτα βάλτε τα σε σχάρα ώστε να στεγνώσουν καλά χωρίς υγρασία. Διατηρήστε τα σε αεροστεγές κουτί σκεπασμένα για να παραμείνουν τραγανά.

15 Για να παραμείνουν φρέσκα και τραγανά περισσότερο καιρό τα πασχαλινά κουλούρια, τα διατηρήστε σε μεταλλικά κουτιά, μακριά από πηγές θερμότητας και από το άμεσο ηλιακό φως.

Η συνταγή

Μια κλασσική συνταγή από τον σεφ Πέτρο Συρίγο για τα πιο τραγανά και αρωματικά πασχαλινά κουλουράκια, με σίγουρα αποτελέσματα επιτυχίας θα την βρείτε εδώ!

Το μυστικό

Να θυμάστε πώς τα πασχαλινά κουλούρια πλάθονται μόνο με το χέρι!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ