22-04-2021
Πασχαλινά τσουρέκια, χωρίς ζάχαρη!
Φέτος τα τσουρέκια σας θα είναι υγιεινά και πιο γευστικά από ποτέ!
Θα χρειαστείτε:
- 1 κιλό σκληρό αλεύρι, για τσουρέκια
- 200 γρ βούτυρο
- 200 γρ μελάσα Emelia
- 4 αυγά
- 200 γρ γάλα
- 85 νωπή μαγιά ή 30 γρ ξηρή μαγιά
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. μαχλέπιμισό κουταλάκι μαστίχα τριμμένη
- ξύσμα πορτοκαλιού
Οδηγίες
- Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε.
- Λιώστε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και προσθέστε τη μελάσα Emelia ανακατεύοντας καλά. Έπειτα προσθέστε τα στο αλεύρι.
- Διαλύστε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα και χτυπήστε τα αυγά με τον αυγοδάρτη.
- Προσθέσθε τα όλα στο βασικό μίγμα.
- Ζυμώστε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
- Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.
- Ζθμώστε ξανά και πλάστε τα τσουρέκια, αλείψτε τα με αυγό και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (ή στους 160 στον αέρα) για 25 έως 30 λεπτά.
Να θυμάστε: Σε οποιαδήποτε συνταγή μπορείτε να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με μελάσα, ακριβώς στη μισή ποσότητα της συνταγής. Η μελάσα είναι πλούσια πηγή σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου και πολυφαινολών. Καλή επιτυχία: