15-10-2015
Ποια πλεονεκτήματα έχει η διατροφή χωρίς γλουτένη;
Παρά την τελευταία μόδα η «δίαιτα χωρίς γλουτένη» δεν είναι μόνον απαραίτητη να την ακολουθεί κάποιος που έχει διαγνωστεί με κοιλιοκάκη. Η κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου σας εξηγεί και ποια πλεονεκτήματα έχει μια διατροφή χωρίς γλουτένη.
Τι είναι η γλουτένη;
Είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη και λειτουργεί ως «κόλλα» σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά, το ψωμί και τα ζυμαρικά, βοηθώντας τα να διατηρούν το σχήμα τους. Η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε κάποια άτομα προκαλώντας φούσκωμα ή αέρια, διάρροια, κόπωση, κεφαλαλγία και δερματικά εξανθήματα με φαγούρα. Αυτά είναι τα 10 βασικά οφέλη από μια διατροφή χωρίς γλουτένη:
1. Προστατεύει το έντερο: Βοηθά στην αποκατάσταση του εντερικού τοιχώματος και προστατεύει τον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου ενώ άλλα επώδυνα συμπτώματα που προκαλούν παθήσεις του εντέρου μπορούν να μειωθούν αρκετά.
2. Βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών: Ο οργανισμός σας θα είναι πιο ικανός να επεξεργαστεί ό,τι τρώτε, αποκομίζοντας στο μέγιστο τα οφέλη από τα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
3. Ρυθμίζει το σωματικό βάρος: Όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη αυτή μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους ή αύξηση του σωματικού βάρους, ανάλογα με το άτομο. Η διατροφή χωρίς γλουτένη βοηθά πολλούς ασθενείς να επιστρέψουν στο φυσικό τους βάρος.
4. Μειώνει τον μετεωρισμό: Χρειάζεται να πούμε περισσότερα;
5. Μειώνει το φούσκωμα: Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα πολλών παθήσεων που σχετίζονται με το έντερο είναι το επίμονο φούσκωμα το οποίο είναι δυσάρεστο και ενοχλητικό.
6. Μειώνει τη φλεγμονή: Και προσφέρει γαστρεντερική ανακούφιση.
7. Βελτιώνει τη συγκέντρωση: Όταν το σώμα σας δεν είναι τόσο απασχολημένο με τις επιπτώσεις της γλουτένης, μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε καλύτερα μέσα στην ημέρα.
8. Βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας: Πολλοί άνθρωποι νιώθουν νωθρότητα μετά από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη. Αν τα ζυμαρικά σας προκαλούν φούσκωμα και υπνηλία, δοκιμάστε κάποια χωρίς γλουτένη και δείτε να μειώνονται αυτά τα συμπτώματα.
9. Μειώνει το ρέψιμο: Ένα ακόμη σημάδι ότι δεν δουλεύει σκληρά το πεπτικό σας σύστημα κατά την πέψη και μπορεί να διαχειριστεί τις τροφές καλύτερα.
10. Βελτιώνει την υγεία και την ευεξία σας: Το σιτάρι σήμερα δεν είναι το ίδιο όπως ήταν έναν αιώνα πριν, διότι έχει πάνω από 50% γλουτένη σε σύγκριση με το 5-6% που είχε κάποτε. Τα νέα σιτάρια βοηθούν στην ανάπτυξη μεθόδων ψησίματος υψηλής ταχύτητας, γεγονός που περιορίζει το κόστος και αυξάνει τα κέρδη ενώ συχνά τα άλευρα επεξεργάζονται και απογυμνώνονται από τη διατροφική τους αξία, δίνοντάς τους μία εθιστική γεύση κατά το ψήσιμο.