16-12-2013
Ποιο είναι το μυστικό μου για πετυχημένα μελομακάρονα
Το μελομακάρονο ή μελομακάρουνο παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι ή σιμιγδάλι, ζάχαρη, ξύσμα ή και χυμό πορτοκαλιού, κονιάκ, κανέλα και άλλα αρωματικά, λάδι, μέλι και νερό. Εκείνο με το αλεύρι έχει πιο μπισκοτένια υφή, ενώ το άλλο με σιμιγδάλι μελώνει περισσότερο. Συχνά γίνονται γεμιστά με καρύδι, δαμάσκηνο ακόμη και κάστανο, ή είναι βουτηγμένο σε σοκολάτα.
Θα χρειαστείτε:
400 γραμμ. χυμός πορτοκαλιού
530 γραμμ. ηλιέλαιο
1,200 γραμμ. αλεύρι
30 γραμμ. ζάχαρη άχνη
½ κ.γ. σόδα
¼ κ.γ. κανέλα
1/6 κ.γ. γαρύφαλλο
50 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το σιρόπι:
500 γραμμ. νερό
700 γραμμ. λευκή ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
2 ξυλάκια κανέλας
100 γραμμ. μέλι
καρύδια χοντροκομμένα
μέλι για το μέλωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Αφήνω να βράσει για 2 λεπτά και αποσύρω. Ρίχνω το μέλι και το αφήνω να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα:
Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνω όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτω την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύω με το χέρι και προσθέτω το αλεύρι.
Συνεχίζω απαλά το ανακάτεμα με το χέρι (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει). Πλάθω τα μελομακάρονα σε οβάλ και περνω τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη.
Τα τοποθετώ σε μία λαδόκολλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνω στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζω για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζω και τα αφήνω να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζω λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.
Τοποθετώ σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.
Το μυστικό
Θερμιδικά, μελομακάρονο και κουραμπιές έχουν πάνω-κάτω την ίδια θερμιδική αξία, περίπου 200 θερμίδες. Απλά τα μελομακάρονα έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ είναι πιο πλούσια σε απλά σάκχαρα (μέλι και ζάχαρη).