28-06-2014
Πώς θα φάτε πατατάκια χωρίς να πάρετε extra θερμίδες;
Είναι η πατάτα καλή τροφή; Φυσικά και είναι αρκεί να ξέρετε πώς θα τη μαγειρέψετε.
> Προσέξτε τις σάλτσες
Ένας από τους κύριους λόγους που οι πατάτες θεωρούνται ότι μας παχαίνουν είναι ότι τις φορτώνουμε με τυρί, βούτυρο και σάλτσες (μόλις μια κουταλιά της σούπας βούτυρο προσθέτει 100 θερμίδες). Υπάρχουν και επιλογές με λιγότερες θερμίδες, όπως λίγος χυμός λεμονιού, σάλτσα ντομάτας, ψιλοκομμένα λαχανικά ή φασόλια. Αν χρειάζεστε κάτι κρεμώδες, χρησιμοποιήστε γιαούρτι με λίγα λιπαρά ή ένα κουταλάκι τσένταρ ή παρμεζάνα.
> Φτιάξτε την καλύτερη ψητή πατάτα
Οι ψητές πατάτες έχουν υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να τις αποκλείσετε από τη διατροφή σας. Απλώς διαλέξτε μικρότερες και προσθέσθε για γαρνιτούρα κάτι από τα παραπάνω. Ή δοκιμάστε αυτό το απλό κόλπο για να μειώσετε τις θερμίδες: αφαιρέστε το μέσα μέρος μιας ψητής πατάτας, αφήνοντας γύρω-γύρω περίπου 1,5 εκατοστό (κρατήστε το εσωτερικό μέρος για τη σούπα παρακάτω). Γεμίστε με ψητά λαχανικά και γαρνίρετε με λίγο τυρί και πάπρικα. Ψήστε στη σχάρα μέχρι να λιώσει το τυρί. Και θυμηθείτε: όταν προσθέτετε λίγο τυρί άπαχο ή κρέας στο πιάτο με τις πατάτες, καταφέρνετε να μειώσετε τον γλυκαιμικό δείκτη, και να χορτάσετε γρηγορότερα και για περισσότερη ώρα.
> Κάντε την πατάτα… “σούπα”
Αναμιγνύοντας τις πατάτες με άλλα λαχανικά, αυξάνετε την θρεπτική τους αξία. Αυτή η σούπα είναι ένα γρήγορο γεύμα για ένα άτομο: ρίξτε τη σάρκα μιας ψητής πατάτας στο μπλέντερ με πολύ ζωμό λαχανικών (μη χρησιμοποιήσετε άλλη ποικιλία, θα γίνει κάπως κολλώδης). Προσθέσθε 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο ψιλοκομμένο σπανάκι ή μπρόκολο και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν πουρές (πρόσθεσε κι άλλο ζωμό αν χρειάζεται) και ζεστάνετέ τα στην ηλεκτρική κουζίνα ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Πασπαλίστε με αλατοπίπερο και ψιλοκομμένα πράσα.
> Ανακαλύψτε εκ νέου τα πατατάκια
Αντί να ανοίξετε ένα σακουλάκι τσιπς, προτιμήστε για σνακ τέσσερις ψημένες μικρές πατάτες. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο C και σκεπάστε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο. Κόψτε κατά μήκος τις πατάτες στη μέση. Καλύψτε ελαφρώς το αλουμινόχαρτο με ελαιόλαδο και βάλτε από πάνω τις πατάτες, με την κομμένη πλευρά από κάτω. Ψήστε για πέντε με 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μπορούν να τρυπηθούν με το πιρούνι. Πασπαλίστε με λίγο αλάτι. Η υψηλή θερμοκρασία δίνει στις πατάτες φανταστική γεύση και τραγανιστή όψη.
Το μυστικό
Η πατάτα αποτελείται από 80% νερό και 20% περίπου ξηρή ουσία. Στα 100 γραμμάρια περιέχει 18 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2 γραμμάρια πρωτεΐνη, 0,1 γραμμάρια λίπους, 1-3 γραμμάρια φυτικές ίνες, βιταμίνες B και C και ανόργανα άλατα ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου, καλίου και νατρίου. Μια μέτρια πατάτα περιέχει 0,11 μg θειαμίνη, 0,20 μg πυριδοξίνη και 1,4 μg νιασίνη. Όταν η πατάτα τρώγεται με τη φλούδα της είναι καλή πηγή σε φυτικές ίνες που έχουν ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό.