25-03-2016
Πώς μας ωφελεί ο μπακαλιάρος – σκορδαλιά;
Εκτός από τη διπλή γιορτή της ημέρας, η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι και η μια από τις δύο ημέρες της Σαρακοστής που η θρησκεία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού, για αυτό και καταναλώνουμε παστό μπακαλιάρο.
Η 25η Μαρτίου, εθνική και θρησκευτική γιορτή για την Ελλάδα, αφού γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο της έναρξης της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία, συνοδεύεται και από τη γαστριμαργική συνήθεια του να τρώμε μπακαλιάρο συνοδευόμενο με σκορδαλιά. Ακόμα κι αν δεκάδες φορές έχουμε αναρωτηθεί, μπορεί να μην έχουμε πάρει τις απαντήσεις. Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από τη συνήθεια του ελληνικού τραπεζιού;
Ο παστός μπακαλιάρος
Δεν είναι ελληνικής καταγωγής αλλά προέρχεται από τον τρόπο ζωής των Βίκινγκς, προκύπτοντας ως ανάγκη συντήρησης του ψαριού. Στην κουζίνα και την καρδιά των Ελλήνων μπήκε τον 17ο αιώνα για καθαρά πρακτικούς λόγους. Ο παστός μπακαλιάρος μπορούσε να διατηρηθεί αναλλοίωτος για μήνες, οπότε ήταν μια καλή λύση για όσους δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι.
Γιατί πρέπει να προτιμάμε τον μπακαλιάρο;
Πρόκειται για ένα ψάρι με διατροφική αξία. Πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο, με υψηλό ποσοστό Ω-3 λιπαρών οξέων και με χαμηλά ποσοστά ολικού λίπους.
Γιατί να τρώμε σκορδαλιά;
Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα της φύσης καθώς οι ευεργετικές επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό επιβεβαιώνονται καθημερινά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πρώτοι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αναγνώρισαν τη θεραπευτική του δράση και την καταπολέμηση λοιμώξεων. Το σκόρδο μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ρίχνει τα τριγλυκερίδια και την «κακή» (LDL) χοληστερίνη ενώ αυξάνει κάπως τα επίπεδα της καλής (HDL) χοληστερίνης. Παράλληλα, ενισχύει το ανοσοποιητικό παρέχοντάς προστασία έναντι των ιώσεων.
Γιατί ο συνδυασμός μπακαλιάρου-σκορδαλιάς είναι καλός;
Αρχικά για τη διατροφική του αξία και στη συνέχεια για το γευστικό αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός σκορδαλιάς και μπακαλιάρου είναι εύκολος, ταιριαστός στην ελληνική γεύση και ικανοποιεί τους συνδαιτυμόνες του τραπεζιού που δείχνουν αδυναμία στο κρασί, το τσίπουρο και το ούζο.
Το μυστικό
Ο παστός μπακαλιάρος θέλει καλό ξαρμύρισμα. Φροντίστε να τον αφήσετε από το προηγούμενο βράδυ σε νερό, το οποίο θα αλλάξετε τουλάχιστον 3 φορές.