potato_soup

Συνταγή για πατατόσουπα με γλυκοπατάτα

Αυτή η συνταγή για πατατόσουπα με γλυκοπατάτα είναι ο,τι χρειάζεστε τώρα που κάνει κρύο.

Εάν θέλετε να πάρετε θρεπτικά συστατικά και να ζεσταθείτε φτιάξτε μία πατατόσουπα! Η πατάτα, γνωστή και ως γεώμηλο, είναι ένα αμυλώδες λαχανικό με μεγάλη θρεπτική αξία. Κυρίαρχο θρεπτικό συστατικό στην πατάτα αποτελούν οι υδατάνθρακες, με την μορφή αμύλου. Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό για τις σωματικές δραστηριότητες του και βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όσον αφορά στις πρωτεΐνες, παρόλο που υπάρχουν σε μικρό ποσοστό στην πατάτα, αν συνδυαστεί σωστά με τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη (όπως αυγό, τυρί, κρέας κ.λπ), μπορεί να αποδώσει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Οι πρωτεΐνες βοηθούν με τη σειρά τους στην ανάπτυξη και στην ανάπλαση των ιστών του σώματος, αλλά και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Η πατατόσουπα περιέχει κάλιο επειδή οι πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό και φρούτο. Το κάλιο είναι ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο, που βοηθά στην ανάπτυξη του σώματος και στην διατήρηση των κυττάρων. Είναι χρήσιμο στους αθλητές, γιατί βοηθάει στην οξυγόνωση του σώματος και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών. Επιπλέον, είναι ένας ηλεκτρολύτης, που βοηθά στην ισορροπία των υγρών του σώματος, η οποία είναι σημαντική, για την υγιή αρτηριακή πίεση.

Θα χρειαστείτε για την πατατόσουπα
2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
750 ml γάλα φρέσκο
750 ml ζωμό κοτόπουλου
1 ½ κιλό γλυκοπατάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια
αλάτι πιπέρι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ή σχοινόπρασο, ψιλοκομμένα + επιπλέον για γαρνίρισμα
5 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες + επιπλέον για γαρνίρισμα
150 ml κρέμα γάλακτος
200 γρ. ρεγκάτο τριμμένο

Οδηγίες για την πατατόσουπα

  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει ρίχνετε το αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Προσθέτετε σταδιακά το γάλα και το ζωμό κότας, συνεχίζοντας το ζωηρό ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι.
  • Μόλις αρχίσει ο βρασμός, ρίχνετε τα κυβάκια γλυκοπατάτας, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνετε τις πατάτες να σιγοβράσουν για 30 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς τη προσθήκη λιπαντικής ουσίας και σοτάρετε το μπέικον κομμένο σε κομματάκια μέχρι να ροδίσει. Το αποσύρετε από το τηγάνι και το μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Μετά τα 30 λεπτά βρασίματος αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ, στην πιο υψηλή ταχύτητα πολτοποιείτε τις πατάτες για να έχετε ένα βελουτέ αποτέλεσμα.
  • Στη συνέχεια ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια ή το σχοινόπρασο, ανακατεύετε, ξανασκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 15 λεπτά επιπλέον.
  • Μετά τα 15 λεπτά, προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος και το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε ζωηρά, αφήνετε να σιγοβράσουν για 3-4 λεπτά και στη συνέχεια το κατεβάζετε από τη φωτιά.
  • Σερβίρετε τη πατατόσουπα ζεστή γαρνίροντάς τη με επιπλέον σοταρισμένο μπέικον και ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια ή σχοινόπρασο και προαιρετικά περιχυμένη με λίγη κρέμα γάλακτος.
  • Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ για την πατατόσουπα μπορείτε να πολτοποιήσετε τις πατάτες σταδιακά σε μούλτι. Αν δεν θέλετε τελείως βελουτέ τη σούπα σας κόψτε σε πολύ μικρά κυβάκια τις πατάτες και τις αφήνετε ως έχουν χωρίς να τις πολτοποιήσετε.

Το μυστικό

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν μαγνήσιο, το βασικό μέταλλο για χαλάρωση. Συμβάλλει στην ξεκούραση των μυών, την ισορροπία και την καλή διάθεση, καθώς επίσης και την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ