green

Συνταγή: γιορτινή σαλάτα με κατσικίσιο τυρί

Γιορτινή σαλάτα με baby σπανάκι και ρόκα που ταιριάζει σε κάθε εορταστικό τραπέζι! Τη συστήνει ανεπιφύλακτα ο σεφ Πέτρος Συρίγος!

Για την γιορτινή σαλάτα με κατσικίσιο τυρί θα χρειαστείτε

  • 320 γρ. τυρί Κατσικίσιο (Γαλλικό chèvre, 4 φέτες η κάθε μια 80 γρ.)
  • 200 γρ baby ρόκα
  • 200 γρ baby σπανάκι
  • 200 γρ σταμναγκάθι (μόνο τα τρυφερά φύλλα του)
  • 9 ξερά σύκα κομμένα σε λεπτές φέτες (όχι ψιλοκομμένα)
  • 15 καρύδια πεταλούδα (προαιρετικά καραμελωμένα)
  • 80 γρ πέρλες ροδιού
  • Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης κομμένο σε φέτες
  • 150 γρ σύγκλινο Μάνης
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια σε φιλέτα
  • Αλάτι και πιπέρι

Για το πανάρισμα για το Κατσικίσιο Τυρί

  • 80 γρ φρυγανιά πάνκο ή φρυγανιά
  • 50 γρ αμύγδαλο φιλέ
  • 2 αυγά
  • 150 γρ Αλεύρι
  • 50 ml Γάλα

Για το dressing με πετιμέζι

  • Χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 100 μλ πετιμέζι
  • 50 μλ ξύδι κόκκινο
  • 300 μλ ελαιόλαδο
  • 1 Κ.Σ. πάπρικα καπνιστή
  • Αλάτι και πιπέρι

Γιορτινή σαλάτα με κατσικίσιο τυρί, ρόκα & σπανάκι

Προετοιμασία για το κατσικίσιο τυρί

  • Περνάμε τις φέτες τυρί από το αλεύρι και τις βάζουμε στα χτυπημένα αυγά με λίγο γάλα και πιπέρι.
  • Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε την φρυγανιά με το αμύγδαλο.
  • Στη συνέχεια τα πανάρουμε με το μείγμα φρυγανιάς. Για καλύτερο αποτέλεσμα τα βάζουμε στο ψυγείο και τα τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο λίγο πριν σερβίρουμε την σαλάτα.
  • Τηγανίζουμε και απ’ τις 2 πλευρές σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σπανάκι, την ρόκα και το σταμναγκάθι.
  • Προσθέτουμε τα καρύδια, τα σύκα, το σύγκλινο, το πορτοκάλι, το ρόδι και το κουλούρι κρατώντας μια μικρή ποσότητα από όλα αυτά τα υλικά ώστε να τα
    προσθέσουμε στο τέλος από πάνω.
  • Προσθέτουμε το dressing αφήνοντας και μια μικρή ποσότητα στην άκρη, και με ελαφριές κινήσεις ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
  • Βάζουμε τη σαλάτα σε γιορτινή σαλατιέρα, την στολίζουμε από πάνω με τα υλικά που είχαμε κρατήσει και προσθέτουμε τελευταίο το τυρί.
  • Σερβίρουμε τη σαλάτα σε πιάτο προσθέτοντας λίγο από το dressing περιμετρικά.

Για το Dressing πετιμέζι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι εκτός απ’ το ελαιόλαδο.
  • Τα χτυπάμε και προσθέτουμε σε 3 δόσεις το ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνεχώς.

Έτοιμη η γιορτινή σαλάτα, μια πρωτότυπη συνταγή με μοναδικά υλικά που ταιριάζει στο εορταστικό τραπέζι!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ