27-08-2019
Συνταγή: εύκολη φανουρόπιτα
Αυτή η εύκολη φανουρόπιτα είναι συνταγή του σεφ Πέτρου Συρίγου.
Η παράδοση θέλει τα υλικά για την φανουρόπιτα να είναι ή 7 ή 9, καθώς λέγεται πως συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων. Στην πιο απλή της εκδοχή η φανουρόπιτα έχει μόνο 7 υλικά, όσα και τα μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου ξεκίνησε από την Ρόδο όπου και βρέθηκε η εικόνα του και γι’ αυτό έγινε ο προστάτης του νησιού. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στα γύρω νησιά και στην Κρήτη, ενώ στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
120 γραμ. μαγιά
500.γραμ. νερό
500 γραμ. ζάχαρη
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
1 ποτήρι νερού λάδι καλαμποκέλαιο
1/2 κ.γ.σόδα
1/2 κ.γ.κανέλλα
150 γραμ. καρύδια
Οδηγίες
Βάζουμε σε χλιαρό νερό τη μαγιά και τη διαλύουμε μέχρι να λιώσει.
Σε ένα μπολ βάζουμε το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και σιγά σιγά προσθέτουμε όλα τα υλικά κι το μείγμα με τη μαγιά και το νερό και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Σε ένα ταψί 33 cm περίπου αλείφουμε με λάδι και βάζουμε όλο το μείγμα.
Αφήνουμε για 1 με 1-5 ώρα να φουσκώσει για ψήνουμε στους 175 στον αέρα για 45-50 λεπτά περίπου.
Έτοιμη!
Το μυστικό
Δεν ρίχνουµε µεµιάς όλο το αλεύρι, γιατί µπορεί να χρειαστεί λιγότερο. Αν η ζύµη βγει σκληρή, µπορούµε να ρίξουµε λίγο περισσότερο νερό.