Συνταγή: Κριτσίνια παντζαριού με αλεύρι Ζέας

Tα κριτσίνια αυτά τρώγονται όλες τις ώρες της ημέρας, είναι πεντανόστιμα, εξαιρετικά θρεπτικά, και, λόγω του χρώματος τους, είναι πολύ εύκολο να τα δοκιμάσουν ακόμη και τα πιο «δύσκολα» παιδιά. Η food blogger Ευαγγελία Βλασσοπούλου μας δίνει τη συνταγή.

Tα παντζάρια δικαίως συγκαταλέγονται στα πιο ευεργετικά για τον οργανισμό λαχανικά. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, σίδηρο, βιταμίνη C, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο και αντιοξειδωτικά. Ανάμεσα στις αμέτρητες ιδιότητές τους είναι η μείωση της χοληστερίνης, η μείωση της πίεσης, η αύξηση της αντοχής και η καθαρκτική δράση.

Υλικά:
– 130 γρ βρασμένα παντζάρια
– 30 γρ ελαιόλαδο ή και περισσότερο αν θέλετε (θα χρειαστεί όμως να μειώσετε το νερό)
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 400 γρ αλεύρι (Ζέας)
– 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
– 4 γρ ζάχαρη (καρύδας)
– 140 γρ ζεστό νερό – περίπου 35 βαθμούς
– αλάτι κατά βούληση

Προαιρετικά
– σουσάμι
– σπασμένο λιναρόσπορο
– μαυροκούκι
– ηλιόσπορο

Εκτέλεση:
1. Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη μας.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι 100 γρ ζεστό νερό. Όχι καυτό, γύρω στους 35-40 βαθμούς. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να ενεργοποιηθεί, να βγάλει φουσκάλες δηλαδή. Σκεπάστε τη ζύμη με πετσέτα και αφήστε μέσα στο φούρνο στους 30 βαθμούς ή κοντά σε καλοριφέρ- τζάκι, ή πάνω σε ηλεκτρική κουβέρτα. Προσοχή, δε θέλουμε μεγαλύτερη θερμοκρασία γιατί θα ξεραθεί η ζύμη μας

2. Όσο περιμένουμε τη μαγιά να φουσκώσει τρίβουμε τα παντζάρια στην μικρή πλευρά του τρίφτη.

3. Συνεχίζουμε με το ζυμάρι μας. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (και όποιο από τα προαιρετικά θέλετε) μαζί και το τριμμένο παντζάρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο εύπλαστο ζυμάρι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη.

6. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε ένα μεγάλο μακαρόνι.

7. Έπειτα χωρίζουμε κάθε μακαρόνι σε 3 ή 4 μέρη.

8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 σε αέρα. Στρώνουμε λαδόκολλα στις λαμαρίνες του φούρνου και αφήνουμε τα κριτσίνια μας να φουσκώσουν. Σε 10-15 λεπτά θα φουσκώσουν.

9. Ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 20 – 25 λεπτά (ανάλογα το πάχος τους και το πόσο κρατσανιστά τα προτιμάμε. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι σχετικά μαλακά, αλλά σε λίγα λεπτά θα σκληρύνουν

Μυστικά:
– Προσοχή ίσως χρειαστεί να προσθέσετε και άλλο αλεύρι διότι τα παντζάρια «κατεβάζουν υγρά».

– Επειδή αυτά τα κριτσίνια δεν έχουν συντηρητικά, ζάχαρη, φοινικέλαιο και πολύ αλάτι όπως τα έτοιμα, είναι προτιμότερο να τα διατηρούμε στην κατάψυξη, ώστε να παραμείνουν φρεσκότατα, όπως την πρώτη μέρα που τα ψήσαμε. Το βράδυ θα τα αποψύχετε και την επόμενη μέρα μπορείτε να τα καταναλώσετε, να τα δώσετε στα παιδιά σας στο σχολείο, στις δραστηριότητες τους, παντού!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ