Συνταγή: Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Ο chef Γιώργος Τσούλης μοιράζεται μαζί μας τη συνταγή για υπέροχα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη.

ΥΛΙΚΑ

Για τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

  • 240 ml λάδι καρύδας
  • 100 γρ. μέλι
  • 100 ml κονιάκ
  • 50 ml χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 550 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.γ. baking powder
  • ½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • Καρύδια θρυμματισμένα, για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι:

  • 300 γρ. μέλι
  • 200 ml νερό
  • 2 στικ κανέλα
  • Χυμό από 1 λεμόνι

Οδηγίες 

Για το σιρόπι

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  • Μόλις πάρει βράση, βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

  • Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, την κανέλα, τη μαγειρική σόδα, το baking powder και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Στη συνέχεια, σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το λάδι καρύδας, το μέλι, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα με το λάδι καρύδας στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Στη συνέχεια, πλάθουμε σε μπαλάκια βάρους 30-35 γρ. το καθένα και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
  • Ύστερα, κάνουμε πιρουνιές στην πάνω πλευρά της κάθε ζύμης για να δώσουμε σχήμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 25-30 λεπτά.
  • Μόλις ψηθούν, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα μέσα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε μέσα για 10 δευτερόλεπτα.
  • Με μία τρυπητή κουτάλα μαζεύουμε τα μελομακάρονα μέσα από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος.
  • Τέλος, πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και αφήνουμε να κρυώσουν καλά προτού τα σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ