08-12-2020
Συνταγή: Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη
Ο chef Γιώργος Τσούλης μοιράζεται μαζί μας τη συνταγή για υπέροχα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη.
ΥΛΙΚΑ
Για τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη
- 240 ml λάδι καρύδας
- 100 γρ. μέλι
- 100 ml κονιάκ
- 50 ml χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 550 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κ.γ. baking powder
- ½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- Καρύδια θρυμματισμένα, για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι:
- 300 γρ. μέλι
- 200 ml νερό
- 2 στικ κανέλα
- Χυμό από 1 λεμόνι
Οδηγίες
Για το σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Μόλις πάρει βράση, βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη
- Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, την κανέλα, τη μαγειρική σόδα, το baking powder και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Στη συνέχεια, σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το λάδι καρύδας, το μέλι, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μεταφέρουμε το μείγμα με το λάδι καρύδας στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Στη συνέχεια, πλάθουμε σε μπαλάκια βάρους 30-35 γρ. το καθένα και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
- Ύστερα, κάνουμε πιρουνιές στην πάνω πλευρά της κάθε ζύμης για να δώσουμε σχήμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 25-30 λεπτά.
- Μόλις ψηθούν, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα μέσα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε μέσα για 10 δευτερόλεπτα.
- Με μία τρυπητή κουτάλα μαζεύουμε τα μελομακάρονα μέσα από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και αφήνουμε να κρυώσουν καλά προτού τα σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!