06-03-2018
Συνταγή: Πολύσπορο κουλούρι Θεσσαλονίκης με βρώμη
Μία υγιεινή και νόστιμη συνταγή για πολύσπορο κουλούρι Θεσσαλονίκης με βρώμη της food blogger Ευαγγελία Βλασσοπούλου.
Υλικά για 5 κανονικού μεγέθους κουλούρια:
– 300 γρ αλεύρι Ζέας
– 200 γρ αλεύρι βρώμης (νιφάδες βρώμης περασμένες στο μπλέντερ)
– 10 γρ ζάχαρη (χρησιμοποίησα καρύδας)
– 20 γρ ελαιόλαδο
– 1 φακελάκι ξερή μαγιά
– αλάτι κατά βούληση (εγώ δεν χρησιμοποίησα)
– 260 γρ νερό (χλιαρό προς ζεστό – περίπου 35 βαθμούς)
Για το πασπαλισμα
– 2 κ.σ πετιμέζι ή μέλι
– νερό
– σουσάμι (χρησιμοποίησα αναποφλοίωτο)
– μαυροκούκι
– ηλιόσπορο
– κολοκυθόσπορο
– λιναρόσπορο
Εκτέλεση:
Λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που υπάρχει στα σπίτια την χειμερινή περίοδο, επέλεξα να χρησιμοποιήσω τον αρτοπαρασκευστή να ζυμώσει και να φουσκώσει τη ζύμη. Επέλεξα το πρόγραμμα dough, πρόσθεσα όλα τα υλικά και σε 1.5 ώρα είχα την ζύμη έτοιμη, αφράτη και φουσκωτή. Αν έχετε και εσείς αρτοπαρασκευατή να πάτε στο βήμα 3
Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή θα κάνετε τα παρακάτω:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε την μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο ζεστό νερό – περίπου 50 γρ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2. Μετά από λίγο προσθέτουμε το αλεύρι και τη βρώμη, το ελαιόλαδο, αλάτι και νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι.
3. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε ισοβαρή μπαλάκια. Επειδή θα κολλήσουν ελαφρώς, στρώστε μια λαδόκολλα εκεί που θα τα ακουμπάτε.
5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 σε αέρα. Σε ένα πιάτο τοποθετούμε σουσάμι και ό,τι άλλο χρησιμοποιήσουμε και σε άλλο νερό με πετιμέζι ή μέλι ή ζάχαρη.
6. Και τώρα ξεκινάμε το πλάσιμο. Φτιάξτε το και εσείς με τα παιδιά σας αν θέλετε, θα ευχαριστηθούν πολύ τη διαδικασία.
7. Προσέχουμε ώστε να έχουν όλα τα μπαστουνάκια το ίδιο μήκος.
8. Τα ενώνουμε και με εξαιρετικά γρήγορες κινήσεις τα βουτάμε πρώτα στο πετιμεζόνερο και μετά στο σουσάμι και από τις 2 μεριές. Στο νερό πρέπει κυριολεκτικά να το βγάλετε αμέσως- ούτε ένα δευτερόλεπτο ώστε να μη μαλακώσει και διαλυθεί. Τοποθετούμε στη λαμαρίνα στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα και το πατάμε ώστε να έχει πιο πλακουτσωτό σχήμα. Συνεχίζουμε το ίδιο και με τα επόμενα. Προσοχή. Τα χέρια μας πρέπει να είναι τελείως στεγνά αλλιώς θα μαλακώσει η ζύμη και δεν το θέλουμε
9. Ψήνουμε στους 200 σε αέρα για 17-20 λεπτά. Αφού έχουν κρυώσει τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα διατηρούμε στην κατάψυξη. Όταν τα βγάλουμε, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν και είναι σα να έχουν μόλις ψηθεί! Έξω παραμένουν το ίδιο φρέσκα για 2 μέρες τουλάχιστον.