03-02-2016
Συνταγή: σαλάτα με κινόα και κοτόπουλο
Σαλάτα κινόα, κοτόπουλο, μυρωδικά και λαχανικά από τον food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη. Πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή, ιδανική και για το ταπεράκι του γραφείου.
Θα χρειαστείτε:
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
5 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
10 ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
10 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι και κομμένες στη μέση
1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
Λίγα φύλλα μαϊντανού (ανάλογα με τη γεύση)
1 1/2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι κινόα
1 φιλέτο κοτόπουλο
3 κουταλιές της σούπας ξίδι κόκκινου κρασιού
Οδηγίες
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Πολτοποιείτε το σκόρδο μαζί με 3/4 από κουταλάκι του γλυκού αλάτι με ένα πιρούνι. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάτε ελαφρά μαζί με το λάδι και 1/4 κουταλάκι πιπέρι.
Ανακατεύετε τις ντομάτες, τις ελιές και το κρεμμύδι σε ένα μπολ. Περιχύνετε με 2 κουταλιές από το μίγμα του ελαιόλαδου και ανακατεύετε καλά να πάει παντού.
Εν τω μεταξύ, βάζετε το νερό σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε να φτάσει σε σημείο βρασμού. Προσθέτετε και την κινόα και αφήνετε να πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά για να σιγοβράσει και μαγειρεύετε για 10 λεπτά. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά.
Περιχύνετε το κοτόπουλο με 2 κουταλάκια του γλυκού από το μίγμα του ελαιόλαδου και το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρο. Ψήνετε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Χτυπάτε το ξύδι με το υπόλοιπο μείγμα λαδιού. Προσθέτετε την κινόα και ανακατεύετε με τη σάλτσα.
Σερβίρετε μαζί με τα λαχανικά και το ψητό κοτόπουλο.
Το μυστικό
Βάλτε την κινόα σε ένα λεπτό κόσκινο και ξεπλύντε με ζεστό νερό, μέχρι το νερό να τρέξει καθαρό. (Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το μούλιασμα της κινόα βελτιώνει την υφή της, βοηθά στη διάσπαση από το σκληρότερο κέλυφος των σπόρων ενώ το ξέπλυμα αφαιρεί την πικρή ρητίνη, σαπωνίνη.)