salad

Συνταγή: Σαλάτα με κριθάρι, πορτοκάλι και κάρυ

Αυτή η σαλάτα με κριθάρι, πορτοκάλι και κάρυ αποτελεί ένα γεύμα χαμηλό σε θερμίδες, το οποίο δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, να μας χορτάσει δηλαδή, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες.

Θα χρειαστείτε

200 γρ. κριθάρι
1 κιλό. ζωμό λαχανικών
100 γρ. κρεμμύδια εσαλότ, καθαρισμένα
100 γρ. πορτοκάλι, φιλέτο
60 γρ. σταφίδες
60 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα
200 γρ. χυμό πορτοκάλι
15 γρ. κάρι, σκόνη
20 γρ. χυμό λεμονιού
20 γρ. μέλι
20 γρ. ελαιόλαδο
60 γρ. φιστίκια Αιγίνης
αλάτι

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε τον ζωμό και το κριθάρι. Αλατίζουμε, σκεπάζουμε κι σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κριθάρι.

Σουρώνουμε αν χρειάζεται και αφήνουμε το κριθάρι να κρυώσει εντελώς.

Ψήνουμε στον φούρνο τα κρεμμύδια στους 200⁰C μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα.

Μόλις κρυώσουν τα κόβουμε σε μικρά καρέ.

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τις σταφίδες, τα κρανμπερις και τον χυμό πορτοκάλι.

Φέρνουμε σε βρασμό και αποσύρουμε από την εστία. Αφήνουμε τα στερεά υλικά να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Αφαιρούμε τα chiles, ψιλοκόβουμε και επαναφέρουμε στον χυμό.

Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε το κάρι, τον χυμό λεμόνι, το μέλι, το ελαιόλαδο και το μείγμα του χυμού πορτοκάλι με τις σταφίδες.

Προσθέτουμε το κριθάρι, τα κρεμμύδια, το πορτοκάλι.

Αναμειγνύουμε, αλατίζουμε και αφήνουμε το μείγμα να μαριναριστεί για 1 ώρα προτού σερβίρουμε.

Σερβίρουμε με τα φιστίκια Αιγίνης.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ