20-10-2016
Συνταγή: Σπιτική πραλίνα φουντουκιού
Φτιάξτε τη δική σας πραλίνα φουντουκιού χωρίς συντηρητικά που προτείνει η food blogger notanordinarymum. Είναι νόστιμη και υγιεινή και τα παιδιά θα τη λατρέψουν!
Υλικά για σπιτική πραλίνα φουντουκιού
100 γρ μαύρη σοκολάτα
2κσ λάδι καρύδας
90 γρ φουντούκια
2 κσ μέλι
1/6 κγ αλάτι
1 κγ φρέσκια βανίλια
Λίγο γάλα αμυγδάλου, περίπου ½ φλυτζάνι
Οδηγίες
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180oC.
Τοποθετήστε τα φουντούκια σε μία λαδόκολλα και ψήστε τα για περίπου 8 λεπτά, ώστε να διατηρηθούν τα ωμέγα λιπαρά τους.
Στη συνέχεια βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
Για τη σοκολάτα: Λιώστε τη σοκολάτα με το λάδι καρύδας σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά (κατσαρόλα με ζεστό νερό και από πάνω γυάλινο σκεύος με τη σοκολατα και το λάδι καρύδας). Αφήστε να λιώσει ανακατεύοντας συχνά.
Σε ένα μούλτι αλέστε καλά τα φουντούκια και ανακατέψτε την σος σοκολάτας, την φρέσκια βανίλια, το μέλι και το αλάτι. Εάν χρειαστεί αραίωμα απλά προσθέστε λίγο γάλα αμυγδάλου.
Αλείψτε το σε ψωμάκι χωρίς γλουτένη και συνοδέψτε το με ψιλοκομμένη μπανάνα και κανέλα ή με αχλάδι και φυστίκια Αιγίνης.
Tips
- Η κρέμα φουντουκιού μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου 8 ημέρες.
- Τα φουντούκια είναι πλούσια σε «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά, σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και χαλκό, τα οποία είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ και στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε.