18-04-2015
Συνταγή: Τάρτες με καραμέλα και σοκολάτα
Ο συνδυασμός της σοκολάτας με την καραμέλα είναι κλασικός και αγαπημένος! Σε αυτή τη συνταγή που δίνει ο Γαβριήλ Νικολαίδης η βελούδινη καραμέλα πλημμυρίζει μια τραγανή βάση τάρτας από σοκολάτα.
Θα χρειαστείτε:
Για τη ζύμη:
80 γρ. βούτυρο, από το ψυγείο, κομμένο σε κυβάκια
65 γρ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά (προτιμήστε βιολογικά)
175 γρ. αλεύρι 40 γρ. κακάο
Για τη γέμιση:
160 γρ. καστανή ζάχαρη
80 γρ. βούτυρο
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100 γρ ψημμένα φουντούκια
Εκτέλεση
Για τη ζύμη της τάρτας
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν.
Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Bάζουμε τη ζύμη σε μια ατομικές φόρμες τάρτας που έχουμε βουτυρώσει και την ανοίγουμε σιγά – σιγά με τα μήλα των δαχτύλων μας, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια της φόρμας και τα τοιχώματα.
Τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη (ειδική για ψήσιμο) και τη γεμίζουμε με ξερά φασόλια ή ρύζι.
Την ψήνουμε για 20 λεπτά, έπειτα αφαιρούμε τη μεμβράνη με τα φασόλια ή το ρύζι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.
Την αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη Γέμιση Καραμέλας
Βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 10 – 15 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα συνεχώς μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα με σκούρο ξανθό χρώμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, απλώνουμε πάνω από την προψημένη ζύμη της τάρτας, στολίζουμε με ψημμένα φουντούκια και σερβίρουμε