fanouropita

Συνταγή: Φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη

Σήμερα φτιάχνουμε φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη και με πολλά αρώματα!

Η φανουρόπιτα ειναι ένα νηστίσμο κέικ, το οποίο πρέπει να αποτελείται από 7 ή 9 υλικά και παραδοσιακά το φτιάχνουν οι πιστοί στις 26 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, ή όποτε έχουν χάσει κάποιο αντικείμενο και θέλουν να τους το φανερώσει ο Άγιος. Εκείνη τη μέρα λοιπόν οι πιστοί πηγαίνουν τη φανουρόπιτά τους στην εκκλησία και μοιραζουν τα κομμάτια σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε τις οδηγίες της food biogger miss healthy living και θα έχετε μια θρεπτική, αρωματική, μαλακή, γευστική φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη που δε θα τρίβεται, ούτε θα σας καίει στον ουρανίσκο ή σόδα ή αμμωνία που συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνταγές.

Φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη για ταψί 25Χ25

150 γρ ταχίνι
300 γρ μέλι
500 γρ αλεύρι (Ζέας, ιδανικά κοσκινισμένο)
100 γρ καρύδια χονδροσπασμένα στο γουδί ή στο χέρι, καλύτερα όχι στο μπλέντερ
50 γρ σταφίδες
410 γρ νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
14 γρ κανέλα Κεϋλάνης
λίγο γαρύφαλλο στη μύτη του κουταλιού
μια τσιμπιά μπαχάρι τριμμένο
ξύσμα πορτοκαλιού (βιολογικό και ακέρωτο κατά προτίμηση)
2 γρ αλάτι
10 γρ σουσάμι γαι πασπάλισμα
λίγο ελαιόλαδο για να αλείψετε το ταψί

Οδηγίες

1 Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε το ταχίνι με το μέλι, τη μαγιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατέψτε καλά με ένα πιρούνι ώστε να ομογενοποιηθούν.

2 Προσθέστε το αλεύρι και χωρίς να ανακατέψετε προσθέσετε τα καρύδια και τις σταφίδες.

3 Ρίξτε το νερό και ανακατέψτε ώστε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

4 Σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε το στην άκρη για να φουσκώσει.

5 Αλείψτε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο, μεταφέρετε το μείγμα και πασπαλίστε με το σουσάμι.

6 Όταν φουσκώσει, προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμοούς, σε άερα, και ψήστε για 34 λεπτά στην κάτω θέση του φούρνου ή μέχρι να το τρυπάτε με ένα μαχαίρι και αυτό να βγαίνει στεγνό.

Tips τη φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη

Τα καρύδια χτυπήστε τα στο γουδί, ώστε να είναι χονδροσπασμένα χωρίς όμως να είναι ενοχλητικά.

Ξύσμα πορτοκαλιού βάλετε όσο θέλετε.

Τα μπαχαρικά να μη τα φοβηθείτε, θα σας δώσουν το κάτι παραπάνω. Αν όμως θέλετε η φανουρόπιτά σας να έχει οπωσδήποτε 7 ή 9 υλικά, θα πρέπει να αποφασίσετε εσείς ποια θα πρέπει να αποχωριστείτε.

Το μυστικό

Επειδή υπάρχει διαφορά από αλεύρι σε αλεύρι, ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο νερό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ