02-11-2016
Συνταγή: Burger με φαλάφελ
Μία καταπλητική συνταγή που θα σας ταξιδέψει από τον σεφ Πέτρο Συρίγο!
Θα χρειαστείτε
- ½ κιλό ρεβίθια αποφλοιωμένα
- 1 κουτ. σούπας σόδα
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας κολίανδρο ψιλοκομμένο
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 πρέζα κόκκινο πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Ψωμακια για burger
Οδηγίες
- Βάλτε από το βράδυ τα ρεβύθια στο νερό μαζί με τη σόδα και την επόμενη τα βράζετε χωρίς όμως να λιώσουν.
- Βάζετε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ εκτός από το αλεύρι που το προσθέτετε στο τέλος και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα. Βάζετε το μείγμα σε ένα μπολ ,του ρίχνετε το αλεύρι αν έχει βγει αραιό, και το αφήνετε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
- Έπειτα, πλάθετε ένα-ένα τα φαλάφελ και τους δίνετε στρογγυλό σχήμα. Τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν αρκετά. Τέλος, βάζετε τα φαλάφελ ανάμεσα στα ψωμάκια και προσθέστε υλικά της αρεσκίας σας όπως ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι, γιαούρτι κτ.λ.
Το μυστικό
Τα φαλάφελ είναι παραδοσιακό αραβικό φαγητό. Πρόκειται για κροκέτες με βάση τα ρεβίθια ή τη φάβα και συνήθως, πωλείται στους δρόμους. Η προέλευσή του είναι αμφιλεγόμενη. Η θεωρία που έχει επικρατήσει λέει ότι κατάγεται από την Αίγυπτο, όπου καταναλώνονταν από κόπτες και αντικαθιστούσε το κρέας σε περιόδους νηστείας. Καθώς η Αλεξάνδρεια είχε λιμάνι, πιθανότατα το φαλάφελ «ταξίδεψε» εύκολα προς τη Μέση Ανατολή, όπου και η φάβα αντικαταστάθηκε από τα ρεβίθια.