Τα καλύτερα μυστικά για να σας πετύχουν τα μελομακάρονα

Για να σας πετύχουν τα μελομακάρονα διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω μυστικά που δίνει ο food blogger Γαβριήλ Νικολαίδης (coolartisan.net/gr):

Αν θέλετε τα μελομακάρονά σα ςνα είναι λίγο μελωμένα αφήστε τα (κατά τη διάρκεια του μελώματος) μέχρι να σταματήσουν να βγάζουν φυσαλίδες, διαφορετικά τα αφήνετε περισσότερη ώρα.

Για να μην “σπάσουν” την ώρα που θα τα μελώνετε, θα πρέπει το ένα από τα δύο (ή τα μελομακάρονα ή το σιρόπι) να είναι ζεστό και το άλλο κρύο. Προσωπικά προτιμώ κρύο σιρόπι και ζεστά μελομακάρονα, κατευθείαν από τον φούρνο.

Προσοχή στο ψήσιμο! Θα πρέπει να ψήσετε τα μελομακάρονα μέχρι να πάρουν χρώμα, όχι παραπάνω γιατί μετά δεν θα μπορούν να ρουφήξουν το σιρόπι.

Ένα παραδοσιακό μυστικό για πιο νόστιμα μελομακάρονα είναι το εξής: Aφού έχετε πλάσει την ζύμη, πριν φτιάξετε το σχήμα του μελομακάρονου, βάλτε ένα ολόκληρο καρύδι στη μέση της ζύμης (ολόκληρο όχι τριμμένο) και μετά πλάστε το μελομακάρονο. Το μελομακάρονο και θα πάρει την γεύση από το καρύδι αλλά και θα είναι σαν γεμιστό.

Το μέλι που θα χρησιμοποιήσετε για το σιρόπιασμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτόρρευστο (δηλαδή ανθέων ή θυμαρίσιο). Και αυτό ώστε αν προστεθεί αδιάλυτο να διαποτίσει εύκολα το ζυμάρι.

Μην ρίξετε όλο το αλεύρι από την αρχή γιατί μπορεί να σας βγει πολύ σφιχτή η ζύμη. Ρίχνετε λίγο- λίγο για να παρακολουθείτε πόσο θα χρειαστεί.

Σοκολατένια μελομακάρονα

Πάντα να επιλέγετε κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας ή γάλακτος.

Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί προσθέτοντας μέσα λίγο σπορέλαιο για να γίνει πιο γυαλιστερή η σοκολάτα.

Βουτάτε τα μελωμένα μελομακάρονα μέσα στη σοκολάτα ένα – ένα αφού τα αφήσετε να κρυώσουν πρώτα καλά.

Τα βγάζετε, πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι και τα αφήνετε πάνω σε μια λαδόκολλα μέχρι να κρυώσει η σοκολάτα.

Αντί για τριμμένο καρύδι μπορείτε να πασπαλίσετε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ