ice

Τα 5 πράγματα που μπορεί να διδάξει ένα παγωτό στο παιδί!

Ένα χωνάκι παγωτό μπορεί να σχετίζεται με αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία, την εποχή της ευτυχίας και της ξεγνοιασιάς, αλλά ένα παγωτό μπορεί επίσης να λειτουργήσει και ως “γλυκιά θεραπεία”.  Δεν χρειάζεται να το εξορίσετε από το ψυγείο ή να το απαγορεύετε στα παιδιά. Και το παγωτό είναι σύμμαχός σας στην εκπαίδευση και την ανάπτυξή του!

1 Το παγωτό βοηθά στον αυτοέλεγχο

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παγωτό για να διδάξετε στα παιδιά σας τον αυτοέλεγχο καθώς και μια σειρά διατροφικών συνηθειών όπως το να φτιάχνουμε σπιτικά υγιεινά παγωτά, πόση μερίδα είναι η σωστή κ.λπ. Επίσης πόσα παγωτά θα πρέπει να τρώει την εβδομάδα. Το όριο θα το ορίσετε εσείς και θα πρέπει να είστε σταθεροί στην τήρησή του. Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που μαθαίνουν να έχουν αυτοέλεγχο νωρίς στη ζωή τους επιτυγχάνουν πολλά μετέπειτα: μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες και το άγχος, έχουν υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης και τονωμένη αυτοπεποίθηση.

2 Το παγωτό τους δίνει ενέργεια

Το παγωτό περιέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά μεταξύ των οποίων ασβέστιο, υδατάνθρακες, βιταμίνες και πρωτεΐνη. Ενισχύει τα οστά του χάρη στο ασβέστιο, ενώ οι βιταμίνες του μπορεί να ωφελήσουν τον οργανισμό και τη λειτουργία του. Εκτός από πηγή ενέργειας χάρη στους υδατάνθρακες, αποτελεί και πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, παρέχοντας στον οργανισμό αμινοξέα, από την πρωτεΐνη, που του είναι απαραίτητα. Τα αμινοξέα που λαμβάνουν τα παιδιά όταν τρώνε παγωτό μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή τους προς το καλύτερο επειδή αυξάνουν τα επίπεδα τυροσίνης στον εγκέφαλό τους. Η τυροσίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης με αποτέλεσμα να προσφέρει περισσότερη εγρήγορση και ενέργεια στα παιδιά καθώς και καλή διάθεση.

3 Το παγωτό τα ηρεμεί

Οι νευροδιαβιβαστές είναι κάτι σαν χημικοί αγγελιοφόροι που απαιτούν το κατάλληλο περιβάλλον για να ενεργοποιήσουν τα οφέλη τους κατά την απελευθέρωσή τους. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και προσφέρουν ήρεμη διάθεση αυξάνοντας την παραγωγή σεροτονίνης, κάτι που βοηθά τα παιδιά να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν καλύτερα.

4 Το παγωτό μπορεί να τα βοηθήσει να δοκιμάσουν νέες γεύσεις

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παγωτό ως μέσο να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα και να εξερευνήσουν τον κόσμο των γεύσεων εισάγοντας π.χ. την φράουλα, το φυστίκι, το καρπούζι και άλλα.

5 Το παγωτό τα βοηθά στη μαθηματική σκέψη

Το “πόσα παγωτά έχεις φάει μέχρι σήμερα;” είναι ένας καλός τρόπος να κάνουν την πρόσθεση. Επίσης μπορείτε να παίξετε με τα παγωτά ζητώντας τους να σας λύσουν προβλήματα τύπου: Αν κάθε μέρα αγοράζεις ένα παγωτό πόσα παγωτά θα έχεις φάει σε έναν μήνα; Ή αγόρασες 3 παγωτά και έφαγα το ένα, πόσα παγωτά έχεις στο χέρι σου;

 

Πόσο παγωτό μπορεί να φάει ένα παιδί;

  • Κάνοντας μια λογική χρήση, το παγωτό θα μπορούσε να είναι ένα ισοδύναμο για τα παιδιά που δεν πίνουν το γάλα τους.
  • Ιδανική ποσότητα είναι γύρω στα 60-80ml, όσο ένας μικρός πύραυλος, ένα ξυλάκι ή ένα μικρό κυπελάκι. Καλό είναι να προσφέρετε σπιτικά παγωτά στα παιδιά και τα οποία προσπαθήστε να τα φτιάχνετε μαζί τους.
  • Στο εμπόριο υπάρχει το λεγόμενο τυποποιημένο και το λεγόμενο χύμα παγωτό. Προτιμήστε το τυποποιημένο των γνωστών βιομηχανιών, διότι σύμφωνα με τους ελέγχους τα ποσοστά νοθείας είναι πολύ λίγα σε σχέση με το χύμα. 
  • Τέλος, μη χρησιμοποιείτε το παγωτό ως μέσο επιβράβευσης για κάτι που έκανε σωστά. Γενικά καλό είναι να μη συνδέει την επιβράβευση με οποιαδήποτε τροφή. Και αυτό γιατί το φαγητό ως επιβράβευση σχετίζεται με τη συναισθηματική διατροφή (emotional eating) στα παιδιά. Επίσης, τα παιδιά εκπαιδεύονται στο να θεωρούν ότι κάποιες τροφές, όπως το μπρόκολο, είναι υποχρέωση, ενώ το παγωτό ανταμοιβή. Αν θέλετε να ανταμείψετε το παιδί σας για την καλή του συμπεριφορά ανταμείψτε το με μια βόλτα, μια ταινία στο σινεμά ή ένα μπάνιο στη θάλασσα.

Φίλια Μητρομάρα

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ