01-11-2012
Της εποχής: Κολοκυθόσουπα η αντιγηραντική!
Αυτή είναι η αγαπημένη μου συνταγή για κολοκυθόσουπα. Τώρα που είναι και της εποχής την φτιάχνω πολύ συχνά. Τα μπαχαρικά που της ταιριάζουν είναι το μοσχοκάρυδο, η κανέλα, το κύμινο, η πάπρικα, το κόλιαντρο και το τζίντζερ. Εγώ προτιμώ το τζίντερ για την πικάντικη γεύση του και τα αντιοξειδωτικά που μου χαρίζει.
Υλικά για 6 – 8 άτομα
1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη, κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 καρότα
2½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Τι κάνω
Ζεσταίνω το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτω το κρεμμύδι και το τζίντζερ.
Σοτάρω για 2 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια προσθέτω την κολοκύθα και τα καρότα, ανακατεύω και σοτάρω σε δυνατή φωτιά για ακόμη 2 – 3 λεπτά. Προσθέτω το γάλα, ανακατεύω και συμπληρώνω χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά.
Αφήνω τη σούπα να κοχλάσει και χαμηλώνω τη φωτιά για να μη φουσκώσει το γάλα και χυθεί. Βράζω μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Απομακρύνω την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιώ τα υλικά με μπλέντερ χειρός. Αν είναι πολύ αραιή, τη βράζω μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλω.
Τέλος, προσθέτω αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω σε μπολάκια. Γαρνίρω με φρεσκοτηγανισμένους σε λίγο λάδι κύβους ψωμιού (κρουτόν) ή μια κουταλιά της σούπας άπαχο γιαούρτι και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Μία μερίδα (225 γραμμ.) έχει περίπου 290 θερμίδες.
Τα θρεπτικά της συστατικά
• Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. Το β-καροτένιο, διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, τον κίνδυνο διάφορων μορφών καρκίνου και κυρίως του καρκίνου του εντέρου και του πνεύμονα.
• Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6, C.
• Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες.
• Δίνει χαλκό, ω-3 λιπαρά οξέα και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το άμυλο.
• Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην αποβολή μέρους της χοληστερίνης από τον οργανισμό, αλλά και στην αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου.
Το μυστικό
Η κατανάλωση κολοκύθας είναι ιδιαιτέρα ευεργετική για όσους υποφέρουν από γαστρικά προβλήματα, γιατί μειώνει την οξύτητα των υγρών του στομάχου.