kolokithosoupa

Της εποχής: Κολοκυθόσουπα η αντιγηραντική!

Αυτή είναι η αγαπημένη μου συνταγή για κολοκυθόσουπα. Τώρα που είναι και της εποχής την φτιάχνω πολύ συχνά. Τα μπαχαρικά που της ταιριάζουν είναι το μοσχοκάρυδο, η κανέλα, το κύμινο, η πάπρικα, το κόλιαντρο και το τζίντζερ. Εγώ προτιμώ το τζίντερ για την πικάντικη γεύση του και τα αντιοξειδωτικά που μου χαρίζει.

 

Υλικά για 6 – 8 άτομα 

1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη, κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 καρότα
2½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Τι κάνω

Ζεσταίνω το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτω το κρεμμύδι και το τζίντζερ.

Σοτάρω για 2 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια προσθέτω την κολοκύθα και τα καρότα, ανακατεύω και σοτάρω σε δυνατή φωτιά για ακόμη 2 – 3 λεπτά. Προσθέτω το γάλα, ανακατεύω και συμπληρώνω χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά.

Αφήνω τη σούπα να κοχλάσει και χαμηλώνω τη φωτιά για να μη φουσκώσει το γάλα και χυθεί. Βράζω μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Απομακρύνω την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιώ τα υλικά με μπλέντερ χειρός. Αν είναι πολύ αραιή, τη βράζω μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλω.

Τέλος, προσθέτω αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω σε μπολάκια. Γαρνίρω με φρεσκοτηγανισμένους σε λίγο λάδι κύβους ψωμιού (κρουτόν) ή μια κουταλιά της σούπας άπαχο γιαούρτι και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Μία μερίδα (225 γραμμ.) έχει περίπου 290 θερμίδες.

Τα θρεπτικά της συστατικά
• Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. Το β-καροτένιο, διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, τον κίνδυνο διάφορων μορφών καρκίνου και κυρίως του καρκίνου του εντέρου και του πνεύμονα.
• Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6, C.
• Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες.
• Δίνει χαλκό, ω-3 λιπαρά οξέα και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το άμυλο.
• Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην αποβολή μέρους της χοληστερίνης από τον οργανισμό, αλλά και στην αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου.

 

Το μυστικό

Η κατανάλωση κολοκύθας είναι ιδιαιτέρα ευεργετική για όσους υποφέρουν από γαστρικά προβλήματα, γιατί μειώνει την οξύτητα των υγρών του στομάχου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

  • Μελίνα

    Βίκυ μου είναι καλό που στην συνταγή μπαίνει γάλα με καρότα? Γιατί ξέρω ότι δεν συνδιάζουμε ποτέ σίδηρο με ασβέστιο.

    • Βίκυ Χατζηβασιλείου

      Φυσικά είναι καλό! Δεν συνδυάζουμε σίδηρο με ασβέστιο σε μεγάλες ποσότητες, όχι σε αυτές που είναι μηδαμινές.

  • Μιρέλλα

    Βίκυ ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή.
    Όλο αυτό το σοτάρισμα δεν την κάνει βαριά?
    Μήπως βάζεις πολύ λίγο λάδι?

    • Βίκυ Χατζηβασιλείου

      Δεν τσιγαρίζεις, σοτάρεις που σημαίνει ότι αν μπει σε αντικολλητικό τηγάνι δεν χρειάζεσαι πολύ λάδι. Καθόλου βαριά δεν είναι!

  • Ντενη

    Θα πρότεινες κάτι άλλο εκτός από το καρότο, στην κολοκυθόσουπα;; Επίσης το ξυνόγαλα είναι πολύ νόστιμο σ’ αυτήν την πεντανόστιμη σούπα.

    • Βίκυ Χατζηβασιλείου

      Αντί για καρότο μπορείς να βάλεις παστινάκι, είναι σαν καρότο αλλά πιο άχρωμο και είναι πολύ γλυκό. Βάλε διαφορετικά γλυκοπατάτα.

  • Μπία

    Ως λάτρης της σούπας, δηλώνω ότι είναι θεσπέσια και χορταστική!Κι εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να προσθέσουμε ό, τι τραβάει η όρεξή μας. Λίγη γλυκοπατάτα, κόκκινη πιπέρια, που δίνει μεθυστικό άρωμα στο φαγητό. Εγώ όταν ξεμένω από φαγητό & υλικά και θέλω απεγνωσμένα αυτήν την εποχή μία σουπίτσα βράζω πατάτες, κολοκυθάκια, καρότα, πιπεριά, αλάτι, πιπέρι, βασιλικό, λίγο κάρυ ή κόλλιανδρο, τα χτυπάω στο μπλέντερ και γλείφω τα δαχτυλάκια μου.

  • σταυρουλα

    η συνταγη που προτεινεισ ειναι κ για κιτρινη κολοκυθα?αληθεια την υπολοιπη που θα περισεψει,πωσ την φυλαω,στο ψυγειο η στη καταψυξη?με τη φλουδα η χωρισ?ευχαριστω πολυ.

    • Βίκυ Χατζηβασιλείου

      Στην κατάψυξη δεν έχω φυλάξει κολοκύθα. Για την κίτρινη μιλάω. Μην αγοράζεις ολόκληρη. Πολλά σούπερ μάρκετ σου κόβουν το κομμάτι που θέλεις.