Τσικνοπέμπτη: Αυτό είναι τo μεγαλύτερο λάθος όταν ψήνετε κρέας

Τσικνοπέμπτη και το έθιμο απαιτεί ψήσιμο κρέατος και τσικνίσματα. Την ημέρα αυτή σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες από ψητό κρέας. Tι δεν πρέπει να κάνετε όταν τελειώνετε με το ψήσιμο.

Ελάχιστοι ξέρουν να ψήνουν σωστά μια μοσχαρίσια ή χοιρινή μπριζόλα. Συνήθως ψήνουν σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν αφήνουν το κρέας στην ησυχία του: το μετακινούν, το γυρίζουν, το τρυπάνε για να δούνε αν έγινε. Πολλοί κάνουν το λάθος να το κόψουν για να είναι σίγουροι ότι έγινε.

Σε τι θερμοκρασία ψήνουμε το κρέας;
Μια μπριζόλα, μοσχαρίσια ή χοιρινή, για να ψηθεί σωστά χρειάζεται άμεσο και έμμεσο ψήσιμο. Στην αρχή θέλει θωράκιση σε υψηλή θερμοκρασία για 2-3 λεπτά την κάθε της πλευρά. Όταν λέμε υψηλή δεν εννοούμε τα κάρβουνα να βγάζουν φλόγες, ούτε όμως πρέπει να μας ενοχλεί εάν τα κάρβουνα βγάζουν φλογίτσες όταν έρχεται σε επαφή μαζί τους το λίπος της μπριζόλας. Στη συνέχεια πρέπει τα κάρβουνα να απομακρυνθούν από το κάτω μέρος της μπριζόλας και να τοποθετηθούν περιμετρικά της, σε σχετική απόσταση. Στη θέση αυτή αφήνουμε την μπριζόλα για κανά 10λεπτο. Βέβαια αυτοί οι χρόνοι έχουν να κάνουν με το είδος του κρέατος -το χοιρινό χρειάζεται περισσότερο χρόνο- και από το πάχος της κοπής – όσο λεπτότερο, τόσο λιγότερο. Επειδή το πόσο καλά ψημένο θέλει ο καθένας το κρέας είναι προσωπικό του θέμα, ένα θερμόμετρο κρέατος λύνει το πρόβλημα. Αλλιώς υπάρχει το γνωστό τρικ με τα δάκτυλα του χεριού. Οι βαθμοί που θα πρέπει να δείχνει το θερμόμετρο κρέατος, ανάλογα με το πόσο ψημένο το θέλει ο καθένας.

κρεας

Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί
Οι περισσότεροι μόλις βγάλουν το κρέας από τη φωτιά, το τεμαχίζουν, εάν πρόκειται για «παχύ» κομμάτι ή το σερβίρουν αμέσως, κάνουν μια πρόποση και αρχίζουν να το τρώνε. Το κρέας μόλις βγει από τη φωτιά πρέπει να κάτσει 10-15 λεπτά να ηρεμήσει, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Πρόκειται για πολύ καθοριστικό στάδιο, καθώς συμβαίνουν θαυμαστά πράγματα στο εσωτερικό του: συνεχίζεται και διακόπτεται σταδιακά το ψήσιμό του και επανακυκλοφορούν οι χυμοί του. Εάν το κόψεις αμέσως μετά και σωστά να είναι ψημένο, θα αποκαλύψει ένα ζωηρό ροζ εσωτερικό.

Το μυστικό

Ένα καλό μαρινάρισμα πριν το ψήσιμο είναι απαραίτητο. Έτσι δίνετε πιο πλούσια γεύση, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το μαρινάρισμα είναι προστατευτικό έναντι των χημικών ουσιών που παράγονται με το ψήσιμο πρωτεϊνούχων τροφίμων σε υψηλή φωτιά (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, ετεροκυκλικές αμίνες). Για τις πρωτεϊνούχες τροφές (κρέας, ψάρι) προτιμήστε «μαρινάδες» που έχουν βάση το λεμόνι και το ξύδι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ