Χωριάτικη ή ντάκος; Τι λέει ο διαιτολόγος;

Οι σαλάτες χωριάτικη και ντάκος, είναι αυτές που δεν λείπουν από το καλοκαιρινό μας τραπέζι. Δροσιστικές, πεντανόστιμες και πάνω από όλα πολύ θρεπτικές.

Ποια από τις δυο όμως να προτιμήσετε; Ο dr Αναστασιος Παπαλαζάρου, κλινικός διαταιολόγος διατροφολόγος τις βάζει κάτω απο το διατροφικό του μικροσκόπιο.

Αποτελούν και οι δυο εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών C κι Ε, καθώς και πολύτιμων καροτενοειδών.

Και στις δυο, τα καροτενοειδη, κυρίως το λυκοπενιο της τομάτας, έχει αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα λόγω της υπαρξης λιπαρών (ελιάς, ελαιολάδου, φέτας).

Η χωριάτικη υπερτερεί ελαφρώς σε “καλά” λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα, καθώς και σε αλλά πολύτιμα φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά συστατικά (κρεμμύδι, αγγούρι, πιπεριες), ενώ ο Ντάκος σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες (παξιμάδι).

Προσοχή όμως στη θερμιδική τους αξία και ιδιαίτερα σε αυτή της χωριάτικης, καθώς αν ξεφύγουμε λίγο στην ποσότητα της φέτας, του ελαιολάδου και των ελιών, οι θερμίδες μπορεί να φτάσουν και τις 900!

Συμπερασματικά, πρόκειται για δυο σχεδόν ισότιμες θρεπτικές επιλογές! Προτιμήστε αυτή που σας αρέσει περισσότερο, ή γιατί όχι, και τις δυο!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ