Αυτό το μενού ενισχύει το ανοσοποιητικό σας

Η κοινή πεποίθηση ότι λαμβάνοντας βιταμίνες Α και C προκειμένου να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα , όταν είστε άρρωστοι, ή ότι ο ψευδάργυρος και το σελήνιο μπορεί να διώξει το κρύωμα, ενώ είστε κρυωμένοι, δεν είναι πάντα σωστή.

Η πρόληψη είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγεία του ανοσοποιητικού, αλλά έχετε υπόψην σας ότι οι μέγα δόσεις βιταμινών δεν βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Δείτε τους συνδυασμούς που προτείνει η κλινική διαιτολόγος Δέσποινα Μαρσέλου που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ποια συστατικά βοηθούν

Κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις τροφές μπορούν να ενισχύσουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού αλλά η ζάχαρη, το κόκκινο κρέας καθώς και το επεξεργασμένο όπως τα αλλαντικά, οι απλοί υδατάνθρακες, το αλκοόλ και τα κακά λιπαρά αποδυναμώνουν την άμυνάς σας. Ποια συστατικά θα πρέπει να περιέχει μία διατροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό:

1 Αντιοξειδωτικά κυρίως βιταμίνες Α, Ε και C, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό, καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και ιώσεις.

2 Προβιοτικά: Τα προϊόντα ζύμωσης με βάση το γάλα – όπως το τυρί, το γιαούρτι και το αριάνι ή κεφίρ- μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και να προστατεύσουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Προβιοτικά συμπληρώματα, γαλακτοκομικά με ζωντανές καλλιέργειες, και που έχουν υποστεί ζύμωση τρόφιμα όπως λάχανο τουρσί περιέχουν προβιοτικά και τροφοδοτούν το έντερο με καλά βακτήρια βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημά σας να λειτουργεί καλύτερα και να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των ιώσεων. Προτιμήστε τα γαλακτομικά σας να είναι βιολογικά.

Βιταμίνη C: ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην παραγωγή ιντερλευκίνης και κυτοκινών, οι οποίες εξουδετερώνουν τα βακτήρια καθώς και ιντερφερόνης, η οποία εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των ιών.

Φυλλικό οξύ: Αυτή η βιταμίνη του συμπλέγματος Β, σχετίζεται με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Όταν υπάρχει έλλειψη είμαστε πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις.

Καλά λιπαρά: Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, είναι απαραίτητα για την καλύτερη άμυνα του οργανισμού. Επειδή δεν τα συνθέτει ο οργανισμός μας χρειάζεται να τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφή μας.

Ψευδάργυρος: Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η έλλειψή του σχετίζεται με τη μείωση των Τ-λεμφοκυττάρων.

Φυτικές ίνες: Επηρεάζουν την έκκριση μιας αντι-φλεγμονώδους πρωτεΐνης, της ιντερλευκίνης-4, που συμβάλλει στην προστασία και στη γρηγορότερη ανάρρωση από λοιμώξεις.

Μενού για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Πρωινό

1 φλιτζάνι βρώμη με 1 ποτήρι αριάνι ή γάλα

ή 1 γιαούρτι με 2 κ.σ. βρώμη και μέλι/ κανέλα ή με 1 κ.σ. γύρη μέλισσας

Ή 1 κεφίρ με 1 πορτοκάλι

Δεκατιανό

1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με 2 κ.σ. τυρί κότατζ, 1 κ.σ. chia σπόρους

Ή 2 φρούτα εποχής

Μεσημεριανό

Καλαμάρι ή γόπα (ψητά) με ½ φλιτζάνι κινόα και 1 μπολ πράσινη σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 φρούτο

Ή Ψητές σαρδέλες με ½ φλιτζάνι καστανό ρύζι με σαλάτα χόρτα ή πράσινη σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 φρούτο

Απογευματινό

3 κ.σ. καρύδια με 1 μήλο

Ή 1 ρόδι

Ή 1 πράσινο τσάι με μία χούφτα αμύγδαλα και 1 φρούτο

Βραδινό

Κοτόσουπα με 120 γραμμ. στήθος κοτόπουλο, βραστό μπρόκολο σαλάτα και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης

Ή πολύχρωμη σαλάτα με διάφορα όσπρια, λαχανίδα (kale), ελιές και άφθονο λεμόνι

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ