Μήλα: Ποια είναι τα οφέλη τους;

Δεν είναι τυχαίο το παλιό γνωστό ρητό για τα μήλα «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», καθώς είναι μια άριστη πηγή βιταμινών, πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που διατηρούν τον οργανισμό σε εξαιρετικά επίπεδα.

Μήλα και απώλεια βάρους
Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό – δύο ιδιότητες που τα καθιστούν χορταστικά. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μήλο πριν το γεύμα αισθανόταν πιο χορτάτοι από όσους κατανάλωναν χυμό μήλου ή που δεν έτρωγαν καθόλου μήλο. Στην ίδια μελέτη διαπίστωσαν ότι όσοι ξεκίνησαν το γεύμα τους με μήλο, έτρωγαν κατά μέσο όρο 200 λιγότερες θερμίδες από εκείνους που δεν έτρωγαν μήλο.

Σε μια άλλη μελέτη, σε 50 υπέρβαρες γυναίκες πρόσθεσαν είτε μήλο είτε βρώμη στη διατροφή τους για 10 εβδομάδες. Τόσο η ποσότητα του μήλου όσο και της βρώμης είχε παρόμοια περιεκτικότητα σε θερμίδες και ίνες. Οι γυναίκες που έτρωγαν μήλα, έχασαν κατά μέσο όρο 1 κιλό περισσότερο από εκείνες που έτρωγαν βρώμη ενώ βρέθηκε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μήλο, συνολικά κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μήλα είναι πιο χορταστικά επειδή είναι λιγότερο πλούσια σε ενέργεια και ταυτόχρονα περιέχουν μεγάλο όγκο σε ίνες.

Επιπλέον, μερικές φυσικές ουσίες που περιέχοντα στα μήλα μπορεί να προάγουν την απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη σε παχύσαρκα πειραματόζωα (ποντίκια) διαπιστώθηκε ότι όσα έλαβαν μήλο και χυμό μήλου έχασαν περισσότερο βάρος και είχαν χαμηλότερα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης σε σχέση με τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου.

Μήλα και Καρδιαγγειακό Σύστημα
Η κατανάλωση μήλων έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι τα μήλα περιέχουν διαλυτές ίνες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μεγάλο ποσοστό από τις πολυφαινόλες είναι συγκεντρωμένες στο φλοιό.

Μία από αυτές τις πολυφαινόλες είναι ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται επικατεχίνη (υπάρχει ακόμη στο τσάι και το κακάο), η οποία μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Μια ανάλυση έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών συνδέεται με 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας την οξείδωση της LDL και λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικά.

Μια άλλη μελέτη συνέκρινε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης ενός μήλου την ημέρα με τη λήψη στατινών, οι οποίες είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης. Στη μελέτη αυτή βρέθηκε ότι τα μήλα είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση του θανάτου από καρδιακές παθήσεις όπως και οι στατίνες (και χωρίς τις παρενέργειές τους).

Σε άλλη μελέτη, συσχετίσθηκε η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων λευκής σάρκας, όπως τα μήλα και τα αχλάδια, με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Για κάθε 25 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών που καταναλώθηκαν, μειώθηκε ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 9%.

Μήλα και Σακχαρώδης Διαβήτης
Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μήλων με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Σε μια μεγάλη μελέτη, η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα συνδέθηκε με 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με αυτούς που δεν έτρωγαν κανένα μήλο. Ακόμα και η κατανάλωση λίγων μόνο μήλων την εβδομάδα είχε παρόμοιο προστατευτικό αποτέλεσμα.

Είναι πιθανό οι πολυφαινόλες στα μήλα να βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης στα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας. Τα βήτα κύτταρα παράγουν την ινσουλίνη και συχνά καταστρέφονται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Μήλα και Εντερικό Μικροβίωμα
Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, έναν τύπο ίνας που δρα ως πρεβιοτικό. Πρεβιοτικά είναι οι πολυσακχαριδικές ίνες που χρησιμοποιούνται ως τροφή (μετά τη διάσπασή τους σε μόρια γλυκόζης) από τους μικροβιακούς πληθυσμούς στο έντερο. Το λεπτό έντερο δεν απορροφά αυτές τις ίνες κατά τη διάρκεια της πέψης και απορρόφησης. Οι ίνες πηγαίνουν στο παχύ έντερο όπου προάγουν την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων του εντερικού μικροβιώματος. Οι ίνες μπορούν επίσης να μετατραπούν και σε άλλες χρήσιμες ενώσεις που κυκλοφορούν στον οργανισμό.

Πολλές νέες έρευνες δείχνουν ότι η επίδραση των μήλων στο εντερικό μικροβίωμα μπορεί να είναι ο πραγματικός λόγος για ορισμένες από τις προστατευτικές επιδράσεις των μήλων στην υγεία όπως κατά της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα μήλα αποτελούν έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους της Μικροβιωματικής Διατροφής, της διατροφής δηλαδή που εστιάζει στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος.

Μήλα και Καρκίνος
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μήλων και του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, όπως για παράδειγμα μια μελέτη σε γυναίκες που συσχέτισε την κατανάλωση μήλων με τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από καρκίνο (όλων των μορφών).

Η κατανάλωση μήλων μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου με διάφορους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους.

Μήλα και Άσθμα
Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των πνευμόνων από τις οξειδωτικές βλάβες. Σε μια μεγάλη μελέτη με πάνω από 68.000 γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι όσες έτρωγαν τα περισσότερα μήλα είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος. Η κατανάλωση 1/4 ενός μεγάλου μήλου την ημέρα, συνδέθηκε με 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος.

Η φλούδα του μήλου περιέχει ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται κουερσετίνη και το οποίο μπορεί να βοηθάει (1) στη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και (2) στη μείωση της φλεγμονώδους αντίδρασης. Αυτοί είναι οι δύο μηχανισμοί με τους οποίους η κατανάλωση μήλου επηρεάζει το άσθμα και τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Μήλα και Οστά
Η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα, η μέτρηση της οποίας αποτελεί δείκτη της υγείας των οστών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που περιέχονται στα φρούτα συμβάλλουν στην αύξηση της πυκνότητας και της αντοχής των οστών.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα μήλα, μπορεί να επηρεάζουν θετικά την υγεία των οστών. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες έτρωγαν ένα γεύμα που περιελάμβανε φρέσκα μήλα ή καθόλου προϊόντα μήλων. Αυτές που έτρωγαν μήλα έχασαν λιγότερο ασβέστιο από το σώμα τους από ότι η ομάδα ελέγχου.

Μήλα και προστασία του Στομάχου
Η λήψη μιας κατηγορίας παυσίπονων που είναι γνωστά ως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο επιθήλιο του στομάχου.

Μια μελέτη σε πειραματόζωα διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα μήλου βοήθησε στην προστασία των κυττάρων του στομάχου από βλάβες εξαιτίας των ΜΣΑΦ. Το χλωρογενικό οξύ και η κατεχίνη ήταν οι δύο ουσίες που είχαν τις περισσότερο προστατευτικές δράσεις.

Μήλα και Γήρανση
Οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στην χρησιμότητα ολόκληρου του μήλου (φλούδα και σάρκα). Ωστόσο και ο χυμός μήλου ενδέχεται να έχει οφέλη στην επιβράδυνση της μείωσης των νοητικών λειτουργιών που σχετίζονται με την ηλικία. Σε μελέτες σε ζώα, ο χυμός μήλου μείωσε τις επιβλαβείς δραστικές ρίζες οξυγόνου (ROS) στον εγκεφαλικό ιστό και ελαχιστοποίησε την μείωση των νοητικών λειτουργιών. Ο χυμός του μήλου μπορεί να βοηθάει στη διατήρηση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που μειώνεται με την ηλικία. Τα χαμηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης συνδέονται με τη νόσο Alzheimer.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι στα πειραματόζωα που τράφηκαν με ολόκληρα μήλα, ένας δείκτης εκτίμησης της μνήμης τους αποκαταστάθηκε στο επίπεδο των νεαρότερων πειραματόζωων.

Όπως και να έχει, τα ολόκληρα μήλα περιέχουν τις ίδιες ενώσεις με το χυμό μήλου. Η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου είναι πάντα καλύτερη επιλογή από τον χυμό.

Η κατανάλωσή μήλων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών σοβαρών ασθενειών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ