02-07-2014
Μήπως οι ορμόνες σας σας παχαίνουν;
Οι ορμόνες σχετίζονται με τη διάθεση, τον ύπνο, τη σεξουαλικότητα και την όρεξή σας, για να μην αναφέρω το μεταβολισμό σας, το βάρος σας, και το πού αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα σας.
Μερικοί από τους πιο σημαντικούς χημικούς διαβιβαστές που καθορίζουν το βάρος και τη σύσταση του σώματός σας είναι:
Η ΓΡΕΛΙΝΗ: Η ορμόνη που σας ανοίγει την όρεξη.
Παράγεται από το στομάχι και είναι η ορμόνη που διεγείρει την όρεξη. Πριν από ένα γεύμα, η συγκέντρωσή της στο αίμα είναι μεγάλη και πέφτει μόλις φάτε. Όταν ένας οργανισμός χάνει βάρος, το στομάχι ενεργοποιείται για να παράγει περισσότερη γρελίνη ώστε να αυξηθεί η επιθυμία για φαγητό, γεγονός που σας δυσκολεύει να αδυνατίσετε. Τα παχύσαρκα άτομα τείνουν να παρουσιάζουν υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτής της ορμόνης που δημιουργεί την αίσθηση της πείνας.
Η ΛΕΠΤΙΝΗ: Η ορμόνη που σου κόβει την όρεξη.
Παράγεται από τα λιποκύτταρα και φτάνει στον εγκέφαλο μεταφέροντας το μήνυμα να μειωθεί η όρεξη και να τονωθεί η κατανάλωση ενέργειας. Όσο περισσότερο λίπος υπάρχει στο σώμα τόσο περισσότερη λεπτίνη βρίσκεται να κυκλοφορεί μέσα στο αίμα. Θεωρητικά, αυτή η επιπλέον λεπτίνη πρέπει να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Δυστυχώς, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα δεν είναι τόσο ευαίσθητα στην επίδρασή της. Και για να γίνει το σενάριο λίγο πιο πολύπλοκο, όταν ένας οργανισμός χάνει βάρος, η συγκέντρωση λεπτίνης μειώνεται, καθιστώντας το πιο δύσκολο να διατηρηθεί ένα χαμηλότερο σωματικό βάρος.
ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ: Οι ορμόνες του σεξ.
Παράγονται από τις ωοθήκες και παίζουν ρόλο στην κατανομή του λίπους μέσα στο σώμα. Εξασφαλίζουν ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία συγκεντρώνουν περισσότερο λίπος στο κάτω μέρος του σώματός τους (σχήμα «αχλάδι»). Στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης οι συγκεντρώσεις οιστρογόνων μειώνονται και η κατανομή του λίπους μέσα στο σώμα αλλάζει ώστε να συγκεντρώνεται περισσότερο λίπος στην κοιλιακή περιοχή (σχήμα «μήλο»).
Η ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ: Η ορμόνη του στρες.
Παράγεται από τα επινεφρίδια σαν απάντηση στο στρες. Η κορτιζόλη βοηθά το σώμα να απελευθερώνει καύσιμα, π.χ. γλυκόζη, αμινοξέα και λιπαρά οξέα, για να εξουδετερώνονται οι στρεσογόνοι παράγοντες, π.χ., ασθένειες, τραυματισμοί. Όμως, το συναισθηματικό ή το ψυχολογικό στρες συνήθως δεν απαιτούν επιπλέον καύσιμα. Η υψηλή συγκέντρωση κορτιζόλης αυξάνει επίσης το κοιλιακό λίπος, το είδος δηλαδή του λίπους που συνδέεται κυρίως με ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.