Φτιάξτε μόνοι σας αυτό το μείγμα μπαχαρικών και δώστε γεύση σε όλα τα φαγητά!

Τα μπαχαρικά γενικά κάνουν καλό στην υγεία μας, εκτός από τηννοστιμιά που δίνουν στο φαγητό. Χρησιμοποιώντας μείγματα μπαχαρικών ελαττώνουμε το αλάτι που μόνο κακό κάνει στον οργανισμό μας.

Σε όλα τα κρεατικά, κοκκινιστά, ψητά, σε κιμά, μπιφτέκια κεφτεδάκια κτλ καθώς και σε σάλτσες τρίψτε τα με το μείγμα μπαχαρικών και θα καταλάβετε τη διαφορά στο πιάτο σας. Αυτός είναι ο καλύτερος και νοστιμότερος συνδυασμός!

Τα οφέλη των μπαχαρικών

Ο κουρκουμάς βελτιώνει την αναπνοή ενώ έχει απίστευτα αντιφλεγμονώδη ιδιότητες, λόγω της κουρκουμίνης που περιέχει.

Το σκόρδο μειώνει τη κακή χοληστερόλη κατά περίπου 10-15%. Μελέτες επιβεβαιώνουν επίσης, ότι το σκόρδο μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση (κάτι επίσης πολύ γνωστό) και είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα φάρμακα μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Η ρίγανη έχει αντιοξειδωτικά. Τα μπαχαρικά αυτά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η πάπρικα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια κουταλιά της σούπας έχει μόλις 19 θερμίδες και παρέχει σχεδόν το 20% των ημερήσιων αναγκών βιταμίνης Α, το 13% βιταμίνης Ε, το 9% βιταμίνης B6 και το 8% σιδήρου.

Το τζίντζερ έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου. Μελέτες έχουν δείξει με συνέπεια ότι 1 γραμμάριο ή περισσότερο τζίντζερ μπορεί να θεραπεύσει με επιτυχία τη ναυτία.

Το πιπέρι βοηθά στο αδυνάτισμα. Έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 75% λιγότερες θερμίδες όταν το φαγητό τους είναι καυτερό.

Προσοχή

Η ανάμειξη των μπαχαρικών πρέπει να γίνει με όλα τα είδη σε ίδια γραμμάρια π.χ φακελάκι των 200 γραμμαρίων κουρκουμά, φακελάκι των 200 γραμμαρίων όλα εκτός από την ρίγανη, θα προσθέσετε τη μισή ποσότητα σε γραμμάρια.

Υλικά για το μείγμα μπαχαρικών

  • Μουστάρδα σε σκόνη ένα φακελάκι
  • κουρκουμά σε σκόνη
  • σκόρδο σε σκόνη
  • ρίγανη τριμμένη
  • πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • τζίντζερ σε σκόνη
  • λίγο πιπέρι (κόκκινο, άσπρο, ροζ ή μαύρο)

Πώς το φτιάχνετε και πως το διατηρείτε

Σε ένα μεγαλούτσικο μπολ αδειάζετε όλα τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε με τα χέρια.
Αδειάζετε το μείγμα σε βάζα, τα κλείνετε καλά και τα αποθηκεύετε σε ντουλάπι.

Βάζετε πάντα μία κουταλιά σε όλα τα φαγητά!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ