Ποια διατροφή μπορεί να σας προστατέψει από τον καρκίνο;

Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένοι τρόποι για την αποτελεσματική πρόληψη του καρκίνου, αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εάν ακολουθήσετε μία σωστή διατροφή. Σύμφωνα με το Cancer Research UK, 4 σε 10 περιπτώσεις καρκίνου μπορούν να προληφθούν, κυρίως μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, αν δηλαδή ακολουθήσετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, διατηρείτε ένα υγιές βάρος, μένετε σωματικά δραστήριοι, πίνετε λιγότερο αλκοόλ κ.ά. Η κλινική διαιτολόγος Δέσποινα Μαρσέλου μας εξηγεί.

Τι διατροφή θα πρέπει να ακολουθείτε;

Υπάρχουν πολλά και διάφορα άρθρα για τρόφιμα και ειδικές δίαιτες που συνδέονται με την πρόληψη του καρκίνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές διατροφικές έρευνες είναι σε εξέλιξη σε σχέση με τον καρκίνο. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να μελετήσει κανείς τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που εμπλέκονται, και ο καρκίνος μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να αναπτυχθεί. Κανένα τρόφιμο από μόνο του ή συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί να προλάβει τον καρκίνο. Συνολικά, η έρευνα δείχνει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ορισμένων ομάδων τροφίμων και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ακολουθώντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου επειδή βοηθά το σώμα σας να πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Προσπαθήστε να καταναλώνετε:

* τουλάχιστον εννέα μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα,

* άφθονο ψωμί, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά και άλλα αμυλούχα τρόφιμα. Επιλέξτε τροφές ολικής άλεσης καθώς αυτά περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες.

* Ψάρι, αυγά, φασόλια και άλλες φυτικές κυρίως πηγές πρωτεϊνών.

Πώς βοηθούν οι φυτικές ίνες

Αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες διατηρεί το έντερό σας υγιές και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα ολικής αλέσεως ζυμαρικά, το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού και το ρύζι. Τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης καλές πηγές φυτικών ινών.

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά και αλκοόλ;

Το κρέας είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Βόειο κρέας, χοιρινό και αρνί, επεξεργασμένα κρέατα όπως αλλαντικά, μπέικον, λουκάνικα, σαλάμι και ζαμπόν καλό είναι τα αποφεύγετε. Εάν τρώτε περισσότερο από 50 γραμμάρια κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα βάζετε τον οργανισμό σας σε κίνδυνο. Πρόσφατη σχετική έκθεση του ΠΟΥ, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Oncology, αναφέρει πως 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα –δηλαδή λιγότερο από δύο φέτες μπέικον– αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου κατά 18%.
Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του μαστού. Είναι ίσως η αιτία άλλων καρκίνων, καθώς, όπως του ορθοκολικού καρκίνου στις γυναίκες και του καρκίνο του ήπατος.

Θέστε σε προτεραιότητα ένα υγιές βάρος

Στην Ελλάδα η παχυσαρκία αυξάνεται επικίνδυνα τα τελευταία 20 χρόνια ενώ έχουμε πρωτιά στην παχυσαρκία στα μικρά παιδιά. Ένας υπέρβαρος ή παχύσαρκος αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει κάποιες μορφές καρκίνου, όπως:

του εντέρου,

του παγκρέατος,

του οισοφάγου,

του μαστού (αν είστε γυναίκα που έχει περάσει την εμμηνόπαυση),

της μήτρας,

του νεφρού.

Μπορείτε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος με τη σωστή διατροφή αλλά και με καθημερινή, σωματική δραστηριότητα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του εντέρου και του καρκίνου του μαστού, καθώς και καρκίνου του ενδομητρίου. Δεν είναι γνωστό ακριβώς πώς η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο αυτών των καρκίνων, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η τακτική άσκηση διατηρεί τα επίπεδα των ορμονών σας υγιή. Έχοντας υψηλά επίπεδα ορισμένων ορμονών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ