Ποιο είναι το «φάρμακο» κατά του καρκίνου;

«Φάε σαν Έλληνας» θ’ ακούσετε συχνά να λένε στο εξωτερικό, αφού η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μείωση του κινδύνου για καρκίνο.

Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου κ.ά. Το μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή: χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, τυρί, ζυμωτό μαύρο ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο σπιτικό κρασί και ψάρια!

Ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer ανέλυσαν τη διατροφή και το ιατρικό ιστορικό περίπου 26 χιλιάδων ανθρώπων και βρήκαν ότι αυτοί που ακολουθούσαν διατροφή με ελαιόλαδο, φασόλια, φρούτα και ψάρι είχαν 12% μικρότερη πιθανότητα να προσβληθούν από την επάρατη νόσο από τους υπόλοιπους. Δείτε γιατί:

Ελαιόλαδο

Περιέχει φαινόλες, αντιοξειδωτικά που προλαμβάνουν την βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Φασόλια και γενικά όσπρια

Είναι υπερπλήρη σε θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Φρούτα

Έχουν φυτοχημικά, ουσίες που δίνουν χρώμα στα φρούτα και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.

Ψάρι

Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα έλαια του ψαριού μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του εντέρου.

Κρασί

Το κόκκινο κρασί περιορίζει την πιθανότητα καρκίνου στο κεφάλι και τον λαιμό, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες.

Το μυστικό

Ενδεικτικά είναι σημαντικό να καταναλώνουμε:

Καθημερινά:
2-3 μερίδες γαλακτοκομικών
5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών
6-11 μερίδες αμυλούχων τροφίμων (δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, ψωμί πολύσπορο)
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
30 γραμμάρια ανάλατων ξηρών καρπών

Εβδομαδιαία:
2-3 φορές όσπρια ή λαδερά
2 φορές ψάρι
1-2 φορές πουλερικά
0-1 φορά κόκκινο κρέας

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ