Συνταγή: ανοιχτή μανιταρόπιτα

Μια πανεύκολη συνταγή με μανιτάρια που ενδυναμώνουν τα οστά, μειώνουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του προστάτη, ενώ τονώνουν το ανοσοποιητικό μας και μας βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Υλικά

8 φύλλα κρούστας
ελαιόλαδο για το άλειμμα

Για τη γέμιση
1,5 κιλό μανιτάρια λευκά κομμένα σε τέταρτα
3 πράσα ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό μέρος)
400 γρ. κρέμα γάλακτος
4 αυγά
αλάτι
πιπέρι

Οδηγίες

Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 26 εκ..
Τοποθετείτε τα φύλλα κρούστας σταυρωτά στο ταψί ένα-ένα, έτσι ώστε να το καλύψετε ομοιόμορφα. Τα ραντίζετε με το λάδι από ψηλά.

Ψήνετε έτσι τη βάση της πίτας στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά βάζοντας ένα κομμάτι λαδόκολα τσαλακωμένο για να μη πέσουν τα φύλλα καθώς θα ψήνονται. Μόλις ψηθεί αφήνετε στην άκρη.

Σωτάρετε τα μανιτάρια σε ένα τηφάνι. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και τα ρίχνετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν τα νερά τους.
Στο ίδιο τηγάνι σοτάρετε και τα πράσα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Όταν είναι έτοιμα και τα πράσα, τα ανακατεύετε μαζί με τα μανιτάρια.
Βάζετε το μείγμα με τα μανιτάρια μέσα στη τάρτα, ανακατεύετε την κρέμα, τα αυγά, το αλατοπίπερο σε ένα μπολ με το σύρμα χειρός και τα ρίχνετε πάνω από τη γέμιση .
Ψήνετε στους 160 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα.

Το μυστικό

Αυτή η εποχή είναι η εποχή των μανιταριών. Όσοι μένετε στην ύπαιθρο πάτε στο βουνό και μαζέψτε μανιτάρια, αρκεί να ξέρετε τα είδη. Η γεύση τους είναι φανταστική!

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ