Συνταγή: κουλούρι Θεσσαλονίκης με αλεύρι Ζέας!

Σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία και οι μανούλες έχουμε να μεριμνήσουμε και για τα σνακ των παιδιών μας – σπιτικά και υγιεινά κατά προτίμηση. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα από αυτά!

Δυστυχώς στις μέρες μας, μέχρι και αυτό, δεν είναι πλεον μια υγιεινή και ασφαλής επιλογή. Το αλεύρι έχει αντικατασταθεί από την ελαστική μάζα αρτοποιοίας, το ελαιόλαδο έχει γίνει στην καλύτερη περίπτωση φοινικέλαιο, η ζάχαρη κυριαρχεί και δεν ξέρεις αν τρως κουλούρι ή bagel. H food blogger Ευαγγελία Βλασσοπούλου μας δείχνει πως να φτιάξετε τα δικά σας, σπιτικά και υγιεινά, γρήγορα και εύκολα, κουλούρια Θεσσαλονίκης, και κυρίως με την πρώτη ύλη που εσείς θα έχετε επιλέξει. Μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη και με αυτόν τον τρόπο θα έχετε φρεσκότατα κουλούρια όποτε τα χρειάζεστε!

Υλικά για 11 μικρά κουλούρια:
– 500 γρ αλεύρι Ζέας
– 50 γρ ελαιόλαδο
– 8 γρ μαγιά
– 25 γρ ζάχαρη – (2 κ.σ) (καρύδας)
– 8 γρ αλάτι – (1 κ.γ) (θαλασσινό)
– 200 γρ ζεστό νερό περίπου στους 40 βαθμούς

Για το πασπάλισμα
– 3 κ.σ πετιμέζι
– νερό
– σουσάμι

Εκτέλεση

1. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο ζεστό νερό – περίπου 50 γρ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

2. Μετά από λίγο προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, αλάτι και νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι.

3. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει.

4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε ισοβαρή μπαλάκια. Επειδή θα κολλήσουν ελαφρώς, στρώστε μια λαδόκολλα για να τα ακουμπήσετε.

5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 σε αέρα. Σε ένα πιάτο τοποθετούμε σουσάμι και σε άλλο νερό με πετιμέζι ή μέλι ή ζάχαρη.

6. Και τώρα ξεκινάμε το πλάσιμο. Φτιάξτε το με τα παιδιά σας αν θέλετε, θα ευχαριστηθούν πολύ τη διαδικασία.

7. Προσέχουμε ώστε να έχουν όλα τα μπαστουνάκια το ίδιο μήκος.

8. Τα ενώνουμε και με γρήγορες κινήσεις τα βουτάμε πρώτα στο πετιμεζόνερο και μετά στο σουσάμι και από τις 2 μεριές. Στο νερό πρέπει κυριολεκτικά να το βγάλετε αμέσως- ούτε ένα δευτερόλεπτο ώστε να μη μαλακώσει και διαλυθεί. Τοποθετούμε στη λαμαρίνα στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα και το πατάμε ώστε να έχει πιο επίπεδο σχήμα. Συνεχίζουμε το ίδιο και με τα επόμενα. Προσοχή. Τα χέρια μας πρέπει να είναι τελείως στεγνά αλλιώς θα μαλακώσει η ζύμη.

9. Ψήνουμε στους 200oC σε αέρα για 20 λεπτά. Αφού έχουν κρυώσει τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα διατηρούμε στην κατάψυξη. Όταν τα βγάλουμε, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν και είναι σα να έχουν μόλις ψηθεί! Έξω παραμένουν το ίδιο φρέσκα για 2 μέρες τουλάχιστον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ