29-07-2016
Συνταγή: Το μυστικό για τέλειες κρέπες!
Θέλετε να έχετε αφράτες κρέπες; Το μυστικό είναι η μπύρα λέει η food blogger Ελένη Εντζερίδου.
Ναι η μπύρα, μπορεί να φαίνεται περίεργο, όμως δίνει μία άλλη υφή στο μίγμα αφού η μαγιά της δημιουργεί φυσαλίδες αέρα και μία μικρή ζύμωση. Η κρέπα γίνεται πιο τραγανή και αφράτη χωρίς να αφήνει την παραμικρή γεύση μπύρας.
Θα χρειαστείτε
(για περίπου 15 μεγαλες κρέπες)
390 γρ. γάλα φρέσκο
80 γρ. βούτυρο αγελάδος
4 μικρά αυγά ή 3 μεγάλα
80 γρ. μπύρα (οποιαδήποτε μπύρα lager)
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
βανίλια προαιρετικά για γλυκές κρέπες
Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι τους 40 βαθμούς περίπου και λιώνουμε το βούτυρο.
Προσθέτουμε το ένα στο άλλο. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη, το ελαιόλαδο και την βανίλια.
Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αν βλέπουμε σβώλους από αλεύρι συνεχίζουμε να χτυπάμε γρήγορα μέχρι να διαλυθούν.
Προσθέτουμε και την μπύρα και ανακατεύουμε. Το μίγμα θα είναι σχετικά αραιό, αλλά δεν προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι.
Αν συνεχίζουν να υπάρχουν σβώλοι, θα διαλυθούν όσο αφήσουμε το μίγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Το ιδανικό θα ήταν όλο το βράδυ. Πριν χρησιμοποιήσουμε χτυπάμε καλά με το σύρμα.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι που ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, αλείφουμε με πινέλο ελάχιστη ποσότητα βουτύρου.
Αφού ζεσταθεί καλά, με μία κουτάλα βάζουμε μίγμα στο κέντρο του τηγανιού και κουνάμε κυκλικά με το χέρι το τηγάνι για να πάει παντού.
Ψήνουμε στην μία μεριά μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεκολλάει. Γυρίζουμε από την άλλη μεχρι να ψηθεί και να κάνει τραγανή κρούστα.
Οι κρέπες καταναλώνονται εκείνη την ώρα γιατί μετά παίρνουν υγρασία και χάνουν την τραγανή υφή τους. Αν θέλουμε να τις καταναλώσουμε μετά, τις ζεσταίνουμε λίγο μέχρι να ξαναγίνουν τραγανές.
Γεμίζουμε με ότι θέλουμε, τυριά/αλλαντικά ή σοκολάτα, μπισκότο, διάφορες κρέμες ή απλά με άχνη και λίγες φράουλες.
Το μυστικό
Αφού φτιάξετε το μίγμα αφήστε το λίγες ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε. Ακόμα καλύτερα να το αφήσετε στο ψυγείο όλο το βράδυ, για την επόμενη μέρα. Bοηθάει στο να σταθεροποιηθεί το μίγμα και να βγουν αρώματα και μια πιο πλούσια γεύση. Όσον αφορά το ψήσιμο, με ένα πινελάκι αλείψτε πολύ ελαφριά το τηγάνι (αντικολλητικό) με βούτυρο, ώστε να μην κολλήσει η πρώτη κρέπα, αλλά να μην καταστραφεί κιόλας από το πολύ βούτυρο. Η μέτρια θερμοκρασία είναι η καλύτερη για να μην καούν αλλά να κάνουν ωραία τραγανή κρούστα.