Τα όσπρια έχουν τα μυστικά τους για να γίνουν μαλακά, νόστιμα και εύπεπτα

Τα όσπρια έχουν τα μυστικά τους αν θέλετε να γίνουν μαλακά, νόστιμα και εύπεπτα.

1. Το μούλιασμα θα τα κάνει πιο βραστερά και νόστιμα. Μουλιάστε τα όσπρια σε κρύο νερό από το προηγούμενο βράδυ αλλά ακόμη και σε ζεστό νερό, αν θέλετε να απορροφήσουν περισσότερη υγρασία. Στην τελευταία περίπτωση, ρίξτε τα σε μεγάλη κατσαρόλα, σκεπάστε τα με νερό και τα αφήστε τα να πάρουν μία βράση. Αφήστε να βράσουν για ακόμα 3-4 λεπτά, κλείστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα για τουλάχιστον 5 ώρες. Στραγγίζετε, ξεπλένετε και συνεχίζετε κανονικά το μαγείρεμα.

2. Το μούλιασμα, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο για όλα τα όσπρια. Μπορείτε να το αποφύγετε στα μικρόσπερμα, όπως στις φακές, τη φάβα και τα μαυρομάτικα φασόλια.

3. Με το νερό που χρησιμοποιήσατε στο μούλιασμα έχετε δύο επιλογές: είτε να το χρησιμοποιήσετε και στο βράσιμο (οπότε θα κρατήσετε τη γεύση που έχει απορροφήσει) είτε να το πετάξετεκαι να μαγειρέψετε τα όσπρια σε φρέσκο νερό (οπότε θα περιορίσετε το φούσκωμα κατά την πέψη).

4. Δώστε έμφαση στην καλή πρώτη ύλη. Επιλέξτε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα όσπρια, που είναι βραστερά, κατά προτίμηση ελληνικής παραγωγής.

5. Στη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέστε στην κατσαρόλα ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά. Όχι μόνο θα δώσει γεύση και χρώμα στο φαγητό σας, αλλά επιπλέον θα κάνει πιο εύπεπτα τα όσπρια, προστατεύοντάς σας από το ενοχλητικό φούσκωμα.

6.Αφήστε τα να σιγοβράσουν. Αφού πρώτα πάρουν μία βράση, χαμηλώστε τη φωτιά, κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας αφήνοντας μόνο μία χαραμάδα να δραπετεύει ο ατμός, και αφήστε τα έτσι μέχρι να είναι έτοιμα (ο χρόνος μαγειρέματος, ανάλογα με το είδος του οσπρίου, τη φρεσκάδα του κ.λπ., μπορεί να κυμαίνεται από μισή ώρα μέχρι και δύο ώρες).

7. Μην αλατίσετε τα όσπρια και μην προσθέσετε οτιδήποτε όξινο παρά μόνο όταν θα έχουν γίνει. Υλικά όπως η ντομάτα, το ξίδι ή το κρασί εμποδίζουν τη φλούδα τους να μαλακώσει κατά το μαγείρεμα.

8. Μη διστάσετε να τα μαγειρέψετε σε χύτρα ταχύτητας, αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος. Αρκεί βέβαια να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες ασφαλείας. Σε περίπτωση, από την άλλη, που δεν σας πιέζει ο χρόνος, προτιμήστε να τα μαγειρέψετε σε κατσαρόλα, ώστε να προλάβουν να απορροφήσουν τα αρώματα και τις γεύσεις των άλλων υλικών που θα χρησιμοποιήσετε.

9. Μην πετάξετε το νερό όπου έβρασαν σκέτα τα όσπρια που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε π.χ. σε μια κρύα σαλάτα. Πλούσιο καθώς είναι όχι μόνο σε γεύση αλλά και σε άμυλο, θα δώσει πυκνότητα σε σούπες, μαγειρευτά, ακόμα και σάλτσες για ζυμαρικά.

10. Μαγειρέψτε τα όσπρια σε ζωμό λαχανικών, για έξτρα γεύση. Αρκεί αυτός ο ζωμός να μην περιέχει όξινα συστατικά όπως χυμό λεμονιού ή ντομάτα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ