Τι λείπει από τον οργανισμό σας όταν νηστεύετε;

Η διατροφή της νηστείας μοιάζει αρκετά με τη Μεσογειακή Διατροφή, ενός από τους υγιεινότερους τύπους διατροφής στον κόσμο. Ωστόσο αν νηστεύετε αυστηρά ή είστε χορτοφάγος μπορεί να παρουσιάσετε έλλειψη σε αυτά τα συστατικά.

Σίδηρος: Υπάρχουν εναλλακτικές πηγές από όπου μπορείτε να τον εξασφαλίσετε για τον οργανισμό σας όπως είναι τα όσπρια αρκεί να τα καταναλώνετε με βιταμίνη C για καλύτερη απόρροφηση του σιδήρου. Επίσης μπορείτε να αναπληρώσετε το σίδηρο με ένα διατροφικό συμπλήρωμα.

Β12: Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, κούραση και κατάθλιψη Μπορείτε να τη βρείτε στα θαλασσινά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και το σπανάκι.

Ασβέστιο: Αν αποκλείσετε παντελώς τα γαλακτομικά σας από το διαιτολόγιό σας αυτό μπορεί να δημιουργήσει έλλειψη σε ασβέστιο. Καλές πηγές ασβεστίου κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα) ο χαλβάς, το σησάμι, το ταχίνι, το γάλα και τυρί σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, σέσκουλο, λάπαθο, μπρόκολο).

Πρωτείνη: Μην παραλείπετε να καταναλώνετε τις τροφές που σας παρέχουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες, όπως όσπρια και θαλασσινά. Φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες σχετικά «υψηλής βιολογικής αξίας», που παρουσιάζουν δηλαδή παρόμοια σύσταση με τις αντίστοιχες του κρέατος, είναι τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, το ρύζι, το σιτάρι, το σουσάμι και το ταχίνι, η σόγια, τα μανιτάρια, ιδίως όταν συνδυάζονται μεταξύ τους (π.χ. φακόρυζο, ριζότο με μανιτάρια)

Προσοχή: Υπάρχουν νηστίσιμες τροφές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε λίπος και πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή όπως η ταραμοσαλάτα, οι πίτες, οι ξηροί καρποί και ο χαλβάς. Επίσης, καλό είναι να μην γίνεται υπερκατανάλωση ζυμαρικών, ρυζιού και ψωμιού, ώστε η θρεπτική πρόσληψη να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το μυστικό

Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία στο διαιτολόγιο σας. Το μέτρο δεν μπορεί να λείπει ούτε από την περίοδο της νηστείας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ