Υγιεινή διατροφή: Πώς να οργανώσετε το ψυγείο σας

Με λίγες στρατηγικές κινήσεις μπορείτε να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη και τη διατροφή σας πιο υγιεινή και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ξεκινήστε από σήμερα!

Το ψυγείο είναι από τα πιο δύσκολα να οργανωθούν, αφού είναι το μέρος όπου φυλάσσονται τα περισσότερα προϊόντα με ημερομηνίες λήξης που πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Επίσης, είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι μίας υγιεινής διατροφής, καθώς εκεί αποθηκεύονται τα φρέσκα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

1 Ακολουθήστε τον κανόνα “first in, first out”

Για να μειώσοετε τα τρόφιμα που λήγουν γρήγορα και αυξάνουν τη σπατάλη σε ένα νοικοκυριό, έχετε πάντα στο μυαλό σας τον κανόνα “ό,τι μπαίνει πρώτο, καταναλώνεται πρώτο”. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νέα τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ τα τοποθετείτε στο πίσω μέρος του ψυγείου, πίσω από τα παλιά, ώστε τα παλιά να καταναλώνονται πριν τα καινούρια.

2 Προετοιμάζετε τα γεύματα

Αν έχετε άμεσα διαθέσιμες τις σωστές επιλογές, αυξάνετε την πιθανότητα και να τις διαλέξετε. Τι σημαίνει αυτό; Πλύντε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα βάλετε στο ψυγείο για να είναι έτοιμα προς βρώση. Έτσι, είναι πιο πιθανό, αντί για ένα μπισκότο να διαλέξετε ένα φρούτο. Έχετε έτοιμα βρασμένα αυγά, τα οποία μπορείτε να προσθέσετε στο πρωινό σας, σε μία σαλάτα ή να τα καταναλώσετε ως ένα σνακ. Αν αγοράσατε πρασινάδες, να τις πλύνετε και να τις αποθηκεύστε σε ένα τάπερ που κλείνει αεροστεγώς, μαζί με ένα νωπό χαρτί κουζίνας που θα τοποθετήσετε από πάνω, ώστε να διατηρηθούν περισσότερο.

4 Βάλτε τα στο σωστό ράφι

Βάλτε τα πλυμένα φρούτα στο κέντρο του ψυγείου σας, για να είναι το πρώτο πράγμα που θα δείτε όταν το ανοίξετε. Αφιερώστε ένα συρτάρι ή ράφι του ψυγείου σας για τις ωμές πρωτεΐνες, όπως ψάρι, κοτόπουλο ή κρέας και αποφύγετε την επαφή τους με άλλα μαγειρεμένα φαγητά ή ωμά προϊόντα, όπως τη μαναβική, για αποφυγή μολύνσεων.

4 Αξιοποιήστε την κατάψυξη

Μην ξεχνάτε την κατάψυξη, όπου μπορείτε να αποθηκεύσετε λαχανικά και φρούτα, χάνουν ελάχιστα από τα θρεπτικά τους συστατικά με αυτόν τον τρόπο, και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα τις ζωικές πρωτεΐνες.

5 Κάντε ξεκαθάρισμα

Ανά διαστήματα ελέγχετε και ξεκαθαρίζετε το ψυγείο από προϊόντα που ενδεχομένως έχουν λήξει ή από τρόφιμα που δεν σκοπεύετε να καταναλώσετε. Αυτό το ξεκαθάρισμα μάλιστα θα ήταν πολύ χρήσιμο να γίνεται πριν επισκεφτείτε το σούπερ μάρκετ για τα ψώνια της εβδομάδας. Έτσι θα μπορέσετε να τοποθετήσετε γρήγορα και σωστά τα καινούρια προϊόντα στο ψυγείο.

Το μυστικό

Αποφεύγετε να υπερφορτώνετε το ψυγείο με τρόφιμα, γιατί έτσι ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σωστά και μειώνεται η απόδοση της ψύξης. Άρα τα στριμωγμένα τρόφιμα δεν θα περιμένουν καλοδιατηρημένα, όταν αποφασίσετε να τα καταναλώσετε. Ο ίδιος κανόνας ισχύει φυσικά και για την κατάψυξη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ