20-12-2020
10 μυστικά για γαλοπούλα νόστιμη και ζουμερή
Αν σκέφτεστε να βγάλετε γαλοπούλα και όχι κότα στο τραπέζι αυτά τα μυστικά θα σας χαρίσουν την πιο νόστιμη και ζουμερή γαλοπούλα που φάγατε ποτέ!
1ο μυστικό: Μαρινάρισμα με αλατόνερο (άλμη)
Κάνει την γαλοπούλα απίστευτα τρυφερή, νόστιμη και ζουμερή. Την άλμη την φτιάχνετε μέσα σε μια μεγάλη πλαστική λεκάνη που να χωράει μέσα ολόκληρη τη γαλοπούλα. Αφήστε τη εκεί τουλάχιστον για 24 ώρες.
2ο μυστικό: Μασάζ στη γαλοπούλα
Την μαλάζετε καλά με άρτυμα της επιλογής σας, καλό όμως είναι να είναι ανακατεμένο και με βούτυρο. Και όπως κάντε μασάζ παντού, προσπαθήστε να βάλετε το μείγμα και κάτω από το δέρμα πολύ προσεκτικά. Εκεί μπορούν να μπουν και φύλλα από μυρωδικό της επιλογής σας αλλά και φλούδες πορτοκαλιών – μόνο το πορτοκαλί μέρος!
3ο μυστικό: Βάλτε ένα ολόκληρο πορτοκάλι από κάτω
Για να μην φεύγει η γέμιση βάλτε ένα ολόκληρο πορτοκάλι ή κρεμμύδι στον πάτο της. Μέσα στο ταψί που θα την ψήσετε, ρίξτε κρεμμύδια, καρότα, αλλά και φρούτα της επιλογής σας, μήλα, λεμόνια, πορτοκάλια. Θα δώσουν νοστιμιά και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και στο πήξιμο της σάλτσας.
4ο μυστικό: Αλείψτε τη με βούτυρο
Αφού τη γεμίσετε, καλύψτε το στήθος με ένα τουλπάνι βουτηγμένο μέσα σε λιωμένο βούτυρο, και κάθε 20 λεπτά ανοίγετε τον φούρνο και μουσκεύετε το με τα υγρά από το ταψί. Θα αφαιρέσετε την “κάπα ” μόνο τα τελευταία 20 λεπτά ψησίματος για να πάρει χρώμα το στήθος.
5ο μυστικό: Μη γυρίζετε τη γαλοπούλα
Τη βάζετε στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω και την αφήνετε έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος. Δεν γυρίζουμε ποτέ την γαλοπούλα καθώς ψήνεται.
6ο μυστικό: Δέστε τη με σπάγο κουζίνας
Το δέσιμο με σπάγκο κουζίνας εμποδίζει από το να χάσει το σχήμα της. Δένουμε πρώτα τα άκρα μεταξύ τους. Εν συνεχεία τις φτερούγες και τα μπουτάκια κάτω κάτω και γύρω γύρω από το κορμί του πουλιού.
7ο μυστικό: Αλλάξτε θέση στο ταψί
Όπως ξέρετε στο βάθος του φούρνου υπάρχει η υψηλότερη θερμοκρασία. Οπότε στη μέση του χρόνου ψησίματος θα αναποδογυρίσετε το ταψί για ομοιόμορφο ψήσιμο.
8ο μυστικό: Φροντίστε να έχει πολλά υγρά
Μέσα στο ταψί θα πρέπει να έχετε συνεχώς υγρά της επιλογής – χυμούς, κονιάκ, κρασί, λικέρ, ζωμό ή ό,τι άλλο επιλέξετε εσείς και σύμφωνα με το δικό σας γούστο.
9ο μυστικό: Ψήνετε πάντα σε σχέση με το βάρος της γαλοπούλας
Σαν γενικό κανόνα σας θέλει περίπου 35′-45′ ανά κιλό. Αυτό εξαρτάται τί είδους γαλοπούλα θα πάρετε. Βιολογική και ελευθέρας βοσκής θα χρειαστούν πιο πολύ από τις συμβατικές. Το ψηφιακό θερμόμετρο, όπως πάντα είναι σωτήριο. Το βυθίζουμε ανάμεσα στο μπουτάκι και στο στήθος. Όταν δείξει 83 ο C, είναι έτοιμη. Αν πάρετε κατεψυγμένες υπάρχει χωνευτό θερμόμετρο που πετάγεται και σας ειδοποιεί όταν ψηθεί. Αν όμως δεν έχετε καθόλου θερμόμετρο, τότε θα κάνετε το κλασσικό κόλπο που κάνουμε για όλα τα πουλερικά. Τρυπάτε το κρέας με σουβλάκι ξύλινο και το ζουμάκι που θα τρέξει θα πρέπει να είναι διάφανο και όχι ροζέ.
10ο μυστικό: Η γαλοπούλα θα πρέπει να τελειώσει ακριβώς την ώρα που περιμένετε τους καλεσμένους σας.
Αν την κάνετε από νωρίς χωρίς καμμία αμφιβολία θα στεγνώσει.
Το μυστικό
Διατηρήστε τη γαλοπούλα σε κάποιο ζεστό σημείο, για τουλάχιστον μισή ώρα πριν το κόψιμό της. Έτσι θα διατηρήσει τα υγρά της που θα στερεοποιηθούν μέσα στο κρέας, ενώ όπως θα διαπιστώσετε, το λευκό κρέας θα παραμείνει ιδιαίτερα ζουμερό και το σκούρο πολύ πιο νόστιμο.