4 λόγοι για να εντάξετε τα παξιμάδια στη διατροφή σας

Το παξιμάδι είναι ένα τρόφιμο με ρίζες στην Ελληνική παραδοσιακή διατροφή το οποίο, χάρη στο διαθρεπτικό του προφίλ, συνεχίζει να αποτελεί βασικό μέρος της καθημερινής διατροφής του νεοέλληνα.

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, το παξιμάδι φαίνεται να έχει τοποθετηθεί τόσο ως συνοδευτικό στα κυρίως γεύματα – χάρη στην εύκολη συντήρηση και αποθήκευση του, όσο και στα σνακ εκτός σπιτιού –χάρη στην εύκολη μεταφορά του.
1 Ένα μικρό παξιμάδι περίπου 10 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 40 θερμίδες και λιγότερο από 1 γραμμάριο λίπους. Παράλληλα προσφέρει σημαντικές ποσότητες σεληνίου στοιχείο με έντονη αντιοξειδωτική δράση έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμμετέχουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού συμβάλλοντας τόσο ευεξία και την ενεργητικότητα, όσο και στην ευκολότερη απώλεια βάρους. Τα είδη των παξιμαδιών διαφέρουν, όπως και αυτά του ψωμιού, ανάλογα με τα άλευρα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους. Τα άλευρα είναι και εκείνα που δίνουν τις ξεχωριστές ιδιότητες στο κάθε είδος παξιμαδιού. Χάρη στις σύγχρονες τεχνογνωσίες, τα τελευταία χρόνια παρασκευάζονται παξιμάδια που προέρχονται από την μίξη διάφορων αλεύρων όπως κριθαριού, σίκαλης, σίτου κ.α. Ένα σκαλί ψηλότερα στην κλίμακα της θρεπτικής αξίας βρίσκεται το παξιμάδι που παρασκευάζεται από ολικής άλεσης άλευρα αφού καταφέρνει να περιλαμβάνει στην σύνθεση του όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στον φλοιό των δημητριακών.

2 Προσφέρουν βιταμίνες και έχουν αντιοξειδωτική δράση: Σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες, η κατανάλωση παξιμαδιών φαίνεται να συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας με διάφορους τρόπους. Έτσι σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, το αλεύρι σίτου φαίνεται να προσφέρει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και ψευδάργυρο. Επίσης περιέχει φυτοχημικά συστατικά με έντονη αντιοξειδωτική δράση.
3 Μειώνουν τη χοληστερόλη: Η κατανάλωση κριθαρένιου παξιμαδιού ή σίκαλης έχει συσχετισθεί με την μείωση της χοληστερόλης. Το γεγονός αποδίδεται στην αυξημένη περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και πιο συγκεκριμένα σε β-γλυκάνη, μία ουσία που φαίνεται να μειώνει την απορρόφηση της χοληστερόλης στο πεπτικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην καθυστέρηση της αθηροσκλήρωσης και τελικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων με την πάροδο της ηλικίας. Επιπλέον, η αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες προσδίδει στο παξιμάδι ανάλογες ιδιότητες με ένα ήπιο καθαρτικό. Να σημειωθεί ότι σε μελέτη που έγινε στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Harvard, αποδείχθηκε ότι η συχνή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης συμβάλλει σημαντικά στη μείωση και στη διατήρηση του βάρους.

4 Περιέχουν αυξημένες ποσότητες υδατανθράκων. Η επαρκής πρόσληψη υδατανθράκων σε καθημερινή βάση αλλά και σε τακτικά χρονικά διαστήματα στην διάρκεια της ημέρας προσφέρει ενέργεια τόσο στο μυικό σύστημα για όσους γυμνάζονται ή καταπονούνται σωματικά αλλά και για τον εγκέφαλο για τις ώρες εργασίας, μελέτης ή μετά από πολύωρη νηστεία όπως το πρωί μετά τον νυχτερινό ύπνο. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί μόνο γλυκόζη ως ενεργειακό νόμισμα.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ