7 μυστικά για τη διατροφή σας στην εγκυμοσύνη

Δεν πρέπει να τρώτε για δύο, αλλά χρειάζεστε θρεπτικά συστατικά επί δύο.

1. Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό. Σας βοηθάει να καταπολεμήσετε την αυξημένη κόπωση αυτής της περιόδου και σας εφοδιάζει με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όπως ασβέστιο (γαλακτοκομικά προϊόντα) και φυλλικό οξύ (δημητριακά ολικής άλεσης). Αν υποφέρετε από πρωινή ναυτία, αρχίστε τη μέρα σας έστω με μία φέτα ψωμιού ολικής άλεσης και συνεχίστε με το πρωινό όταν νιώσετε καλύτερα.

2. Δώστε έμφαση στις φυτικές ίνες. Αυξήστε τις μερίδες των φρούτων και των λαχανικών, που, επιπλέον, αποτελούν καλή πηγή βιταμινών. Ακόμα, καταναλώστε τροφές ολικής άλεσης, όπως καστανό ρύζι ή μαύρο ψωμί.

3. Αντιμετωπίστε τις λιγούρες με υγιεινά σνακ. Όταν πεινάτε ανάμεσα στα γεύματα, απολαύστε ένα γιαούρτι με φρούτα ή κρακεράκια ολικής άλεσης με τυρί.

4. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για συμπληρώματα διατροφής. Συνήθως συστήνει συμπληρώματα σιδήρου και φυλλικού οξέος. Ο σίδηρος διατηρεί τον αιματοκρίτη σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ το φυλλικό οξύ, σύμφωνα με έρευνες, συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

5. Πείτε «ναι» στα ψάρια, αλλά κυρίως στα μικρά. Ψάρια όπως ο σολωμός και η σαρδέλα αποτελούν, μεταξύ άλλων, καλές πηγές των πολύτιμων ω-3 λιπαρών οξέων. Μειώστε όμως την κατανάλωση μεγάλων ψαριών της θάλασσας όπως ο τόνος, γιατί μπορεί να παρουσιάζουν υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου.

6. Αποφύγετε τα μαλακά τυριά, το σούσι και, στα εστιατόρια, τις πράσινες σαλάτες. Είναι πιο ευάλωτες σε παθογόνους μικροοργανισμούς όπως το τοξόπλασμα και η λιστέρια.

7. Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης, πείτε «όχι» στο αλκοόλ. Για τις ποσότητες καφέ που μπορείτε να καταναλώνετε, ζητήστε τη γνώμη του γιατρού σας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ