Focaccia: Η απόλυτη καλοκαιρινή Ιταλική συνταγή

Η Focaccia είναι η απόλυτη καλοκαιρινή ιταλική συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε. Τέλεια γεύση, άλλο να στο λέμε και άλλο να το απολαμβάνετε.

Είναι ιδανικό για ντιπ, θεωρείται λιχουδιά στην Ιταλία και είναι αγαπημένο πιάτο μέχρι και στα δικά μας Επτάνησα. Η Focaccia (φοκάτσα ή φοκάτσια), δεν είναι απλά ένα ψωμί, αλλά ένα υπέροχος συνδυασμός από λάδι και δεντρολίβανο που θα σε ξετρελάνει.

Για ένα ταψάκι θα χρειαστείτε:

  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • 1 μαγιά
  • 2 1/2 κούπες αλεύρι για  όλες τις χρήσεις
  • 1 κόφτη κ.σ ζάχαρη
  • 2 κ.σ λάδι
  • 2 κ.σ πέστο βασιλικού
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • σκόρδο σε σκόνη
  • 200 γρ ντοματίνια
  • προαιρετικά: λίγη φέτα

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε 10’ η μαγιά να «φάει» τη ζάχαρη και να ενεργοποιηθεί.Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με 1 κ.σ ελαιόλαδο.
  • Μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σε ζεστό περιβάλλον για μισή ώρα (ιδανικά στο μπαλκόνι) σκεπάζοντας το με μια πετσέτα.
  • Αδειάζουμε το ζυμάρι σε ένα ταψάκι το οποίο έχουμε λαδώσει.
  • Απλώνουμε το ζυμάρι και σχηματίζουμε λακουβίτσες με τα δάχτυλα μας.
  • Βάζουμε τα μπαχαρικά μας και απλώνουμε.
  • Προσθέτουμε τα ντοματίνια και το τυρί και ψήνουμε στους 180οC σε αέρα, για 25’ περίπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ