Απαγόρευση μετακίνησης: Πώς να συμπληρώσετε τη φόρμα και πώς να στείλετε sms

Έπειτα από την καθολική απαγόρευση μετακίνησης στη χώρα, η οποία ισχύει από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 23 Μαρτίου ως τις 6 Απριλίου απαιτείται να βρείτε και να συμπληρώσετε την ειδική φόρμα ή να στείλετε sms προκειμένου να μετακινηθείτε από το σπίτι.

Συγκεκριμένα, έπειτα από την απαγόρευση μετακίνησης, κάθε πολίτης που θέλει να βγει από το σπίτι θα πρέπει να συμπληρώνει ειδική φόρμα, στην οποία θα αναγράφει τα στοιχεία τους και τον λόγο της μετακίνησης.

H δήλωση μετακίνησης γίνεται με τρεις τρόπους:

  • με βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών,
  • με έντυπο τύπου Β, είτε με χειρόγραφη βεβαίωση,
  • είτε με αποστολή μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033, χωρίς χρέωση.

Το μήνυμα αποστέλλεται απευθείας από το κινητό τηλέφωνο κάθε φορά που κάποιος θα βγει από το σπίτι του.

Οι δικαιολογημένοι λόγοι μετακίνησης των πολιτών:

1 Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
2 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
3 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
4 Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
5 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
6 Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
7 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου Α) και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Η βεβαίωση υπάρχει στο στο forma.gov.gr

Με SMS
Στο συγκεκριμένο γραπτό μήνυμα ο πολίτης πρέπει να δηλώσει το ονοματεπώνυμο του, τη διεύθυνση κατοικίας του και για ποιο λόγο επιθυμεί να βγει από το σπίτι του (περιπτώσεις 1 έως 6).

Αναλυτικά η διαδικασία:

Στο sms θα πρέπει να X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παραπάτω αιτιολογίες:

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Με χειρόγραφη δήλωση

Μπορείτε να γράψετε σε λευκό χαρτί με ονοματεπώνυμο, τόπο κατοικίας και ημερομηνία και να επιλέξετε έναν από τους παραπάνω λόγους. Μαζί σας και αστυνομική ταυτότητα.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ