Δίδυμη κύηση: Τι πρέπει να προσέξετε

Κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική, μαγική και απαιτητική. Όταν, όμως, αντί για ένα μωράκι περιμένετε δύο, όλα πολλαπλασιάζονται. Ορίστε λοιπόν πέντε πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν περιμένετε να υποδεχτείτε δύο -ή και περισσότερα- μωράκια.

Τα ευχάριστα νέα, τα μάθατε! Ποτέ άλλοτε τα ποσοστά δίδυμης κύησης παγκοσμίως δεν σημείωσαν τέτοιο ρεκόρ! Η αναλογία παλιότερα ήταν περίπου 1 δίδυμη εγκυμοσύνη στις 80 αλλά από το 1980, με τις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να αναπτύσσονται συνεχώς, οι αριθμοί δίδυμων κυήσεων έχουν εκτοξευθεί. Η ζωή με τα δίδυμα είναι μια πρόκληση. Είτε νιώθετε πανέτοιμη να τα μεγαλώσετε είτε εντελώς απροετοίμαστη για τον ερχομό τους, τα δίδυμα θα αλλάξουν τη ζωή σας. Μια ζωή που θα έχει ένα δέσιμο υπέροχο – αυτό της δίδυμης μαγείας. Το δέσιμο είναι μοναδικό, όμως το ίδιο μοναδικό είναι και καθένα από τα δίδυμα παιδιά κι έτσι είναι καλό να τα αντιμετωπίζετε σε κάθε βήμα τους.

1 Πολλά από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης γίνονται πιο έντονα όταν έχετε δίδυμη κύηση.

Πολλές γυναίκες που περιμένουν δίδυμα διαπιστώνουν ότι έχουν αρκετά αισθητά και πολύ πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης, όπως κόπωση, συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, ναυτία, έμετο και δυσκοιλιότητα. Επίσης, οι αλλαγές στο σώμα σε μια δίδυμη εγκυμοσύνη είναι πολύ πιο εμφανείς από ό,τι σε μια εγκυμοσύνη με ένα μόνο μωρό. Εάν περιμένετε δίδυμα, το βάρος σας μπορεί να αυξηθεί κατά 16-20 κιλά (σε σύγκριση με 10-15 κιλά σε μια εγκυμοσύνη με ένα μωρό). Οι ραγάδες, το φούσκωμα, οι κιρσοί και οι αιμορροΐδες είναι πιο συχνές σε μια δίδυμη κύηση και αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που αισθάνεστε για το σώμα σας.

Επομένως, είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον γιατρό σας για τις αλλαγές που βιώνετε, ωστόσο μην τρομάξετε αν τα συμπτώματά σας είναι πιο έντονα από εκείνα των φίλων σας.

2 Ακολουθήστε ευλαβικά τις οδηγίες του γιατρού σας

Η δίδυμη κύηση μπορεί να είναι πιο δύσκολη και να έχει αυξημένους κινδύνους για επιπλοκές, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας αγχώνει, αφού ζούμε σε μια εποχή προηγμένων ιατρικών γνώσεων και μέσων. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε τυπική στα ραντεβού με τον γιατρό σας και ότι ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες που σας δίνει.

3 Προσέξτε τη στάση του σώματός σας

Δεδομένου ότι καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη σας, το βάρος που δέχεται η σπονδυλική στήλη σας είναι τεράστιο, θα πρέπει να φροντίζετε να κάθεστε όσο το δυνατόν πιο ίσια γίνεται. Έτσι, θα αποφύγετε το ενδεχόμενο ανάπτυξης ορθοπεδικών προβλημάτων που θα σας ακολουθούν.

4 Τροφοδοτήστε σωστά τον οργανισμό σας

Το σώμα σας δουλεύει… υπερωρίες προκειμένου να θρέψει και να φροντίσει όχι ένα, αλλά δύο μωράκια. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, η ισορροπημένη διατροφή και η επαρκής ενυδάτωσή σας είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Ο γιατρός σας είναι ο πλέον κατάλληλος να σας δώσει ειδικές συμβουλές σχετικά με την επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φυλλικού οξέος, σιδήρου, ασβεστίου, ιωδίου, λιπαρών και γενικά θρεπτικών συστατικών.

5 Προετοιμαστείτε

Ένα σημαντικό ποσοστό διδύμων (περίπου το 60%) γεννιέται πριν από τις 37 εβδομάδες, ενώ τα μωράκια που δεν είναι δίδυμα γεννιούνται περίπου στις 40 εβδομάδες. Επομένως, φροντίστε να έχετε έτοιμη τη βαλίτσα σας πριν την 35η εβδομάδα κύησης. Επίσης, μην φοβηθείτε αν τα μικρά σας χρειαστεί να παραμείνουν για μερικές ημέρες στο μαιευτήριο. Μόλις πάρουν το απαραίτητο βάρος θα είναι πανέτοιμα να σας ακολουθήσουν στο σπίτι!

Το μυστικό

Είναι σημαντικό να λάβετε κατάλληλη ενημέρωση από τη μαιευτική σας ομάδα για την προωρότητα και ό,τι έχει να κάνει με τα πρόωρα μωράκια. Η πιθανότητα είναι αυξημένη και πρέπει να είσαστε προετοιμασμένες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ