Ενθαρρύνετε το δημιουργικό παιχνίδι στα παιδιά. Αναπτύσσουν τον εγκέφαλο τους!

Με την καραντίνα να συνεχίζεται και τις απαγορεύσεις τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο παιχνίδι και διασκέδαση.

Τα παιδιά όλων των ηλικιών λατρεύουν να παίζουν, και το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσω ουσιαστικών (δηλαδή με κάποιο σκοπό) εμπειριών με παιχνίδια.
Αυτές οι εμπειρίες προωθούν τη δημιουργικότητα, την επίλυση προβλημάτων, και την επικοινωνία.

Το παιχνίδι βοηθάει επίσης στην ενδυνάμωση των σχέσεων.

Η κινητική ανάπτυξη του παιδιού μπορεί να βελτιωθεί με το να παίζει, και ο χρόνος του παιχνιδιού βοηθάει στην συναισθηματική ανάπτυξη καθώς παρέχει μια διέξοδο για να εκφράσει το παιδί συναισθήματα.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους, το παιχνίδι είναι σημαντικό για την προώθηση της ανεξαρτησίας, την ανάπτυξη ικανότητας, και την ανακούφιση από το στρες.

Μερικές ιδέες

Το παιχνίδι των ερωτήσεων
Γράψτε σε χρωματιστά χαρτάκια post-it ονόματα αντικειμένων, ζώων ή αγαπημένων χαρακτήρων παιδικών παραμυθιών και σούπερ ηρώων. Κολλήστε ένα post-it στο μέτωπο ή την πλάτη του παιδιού. Το παιδί πρέπει να κάνει ερωτήσεις που να μπορούν να απαντηθούν μόνο με «ναι» ή «όχι» μέχρι να καταφέρει να μαντέψει τη λέξη που γράψατε. Βοηθήστε τα πιτσιρίκια να καταλάβουν το παιχνίδι, εξηγώντας τους ότι μπορούν να αρχίσουν ρωτώντας «Είμαι κάποιο ζώο ή αντικείμενο;» ή «Είμαι κορίτσι ή αγόρι;»

Το άγαλμα
Ακούστε μαζί τραγούδια όπου ξαφνικά σταματάτε τη μουσική. Σε εκείνο το σημείο το παιδί θα πρέπει να παγώσει τις κινήσεις του και να μείνει άγαλμα. Παιχνίδι ετοιμότητας, αντανακλαστικών και πολύ… γέλιου!

Αυτοσχέδια κάστρα και φρούρια
Είναι απίστευτη η ευκολία με την οποία ένα παιδικό μυαλό μπορεί να φτιάξει έναν μαγικό κόσμο σε ακτίνα… λίγων μέτρων! Δώστε στα έπιπλα και τα μαξιλάρια άλλο νόημα, ζητώντας από τα παιδιά να σχηματίσουν το δικό τους κρησφύγετο κάτω από τραπέζια, σε γωνίες ανάμεσα σε δυο πολυθρόνες…

Μεταμορφώστε το σπίτι
Είναι φανταστικό τι μπορεί να πετύχετε μόνο με μία κολλητική ταινία! Κολλάμε μια ταινία στο πάτωμα ή στο χαλί και δημιουργούμε έναν χώρο, μια διαχωριστική γραμμή που τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά στο παιχνίδι τους. Να γίνει ο δρόμος για τα αυτοκινητάκια τους ή το όριο πέρα από το οποίο δεν μπορούν να περάσουν, κτλ. Ακόμα μπορούμε να φτιάξουμε ένα τετράγωνο στο πάτωμα, που θα το ονομάσουμε «σπιτάκι» τους και μέσα εκεί τα παιδιά θα φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες. Μια μικρή λεπτομέρεια αρκεί για να τα εμπνεύσει να επινοήσουν ένα καινούριο παιχνίδι από την αρχή.

Κυνήγι χαμένου θησαυρού
Κρύψτε μέσα στο σπίτι ένα αντικείμενο που θα έχετε συμφωνήσει από πριν και δώστε οδηγίες στο παιδί για να το βρει. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις «ζεστό» η «πορτοκάλι» όταν πλησιάζει στην εύρεσή του ή «κρύο» και «λεμόνι» όταν απομακρύνεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ