Μπορεί η εγκυμοσύνη να επηρεάσει την όραση σας;

Μεταξύ των μεταβολών που σημειώνονται στην εγκυμοσύνη υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί και η όραση, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη συστηματική παρακολούθησή σας από οφθαλμίατρο.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι αλλαγές στις ορμόνες, ο μεταβολισμός, η κατακράτηση υγρών και η κυκλοφορία του αίματος μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια και την όρασή σας.

Η εμφάνιση μυωπίας ή η επιδείνωση της προϋπάρχουσας αποτελεί μια πιθανή επίπτωση των ορμονικών αλλαγών που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της κύησης. Επίσης, είναι πιθανή μια παροδική μεταβολή της εστίασης και της προσαρμογής. Συνήθως, αυτές οι καταστάσεις είναι προσωρινές και μετά τον τοκετό η όραση αποκαθίσταται στο φυσιολογικό.

Καθώς οι μεταβολές στην όραση ενδέχεται να σηματοδοτούν και άλλα προβλήματα υγείας, η οφθαλμολογική εξέταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθίσταται μια αναγκαία διαδικασία. Δυστυχώς όμως, οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες δεν την περιλαμβάνουν συνήθως στον καθιερωμένο προγεννητικό έλεγχο εξαιτίας του μύθου ότι απαγορεύεται η χρήση οφθαλμικών σταγόνων για τη διαστολή της κόρης (μυδρίαση). Αντιθέτως, η οφθαλμολογική εξέταση που περιλαμβάνει και μυδρίαση συνιστά μια ασφαλή διαδικασία και, επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να αποτελεί μια σημαντική προληπτική ενέργεια.

Πώς αλλιώς μπορεί η εγκυμοσύνη να επηρεάσει τα μάτια μου;

Κερατοειδής
Ο κερατοειδής αποτελεί τη διαφανή μεμβράνη στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού. Είναι πιθανό, λόγω των ορμονικών μεταβολών, να παρουσιάσει μια μικρή διαφορά στις καμπυλότητες και στο πάχος του (οίδημα) με επακόλουθη εκδήλωση δυσανεξίας στη χρήση φακών επαφής. Εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής δακρύων, προκαλείται ξηροφθαλμία με αποτέλεσμα τη δυσχερή χρήση φακών επαφής. Τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας περιλαμβάνουν θολή όραση και μπορούν να περιοριστούν με τη χρήση τεχνητών δακρύων. Παράλληλα, η χρήση φακών επαφής κατά την κύηση εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους, καθώς οι μεταβολές που φυσιολογικά παρουσιάζονται στον κερατοειδή (μείωση αισθητικότητας και ευαισθησίας) μπορεί, ενδεχομένως, να καλύψουν κάποιο μικροτραυματισμό ή μια πιθανή μόλυνση, ώστε αυτές οι καταστάσεις  να μη γίνουν αντιληπτές. Τα προαναφερθέντα συμπτώματα υποχωρούν μετά τον τοκετό και την ολοκλήρωση του θηλασμού και οι γυναίκες μπορούν να συνεχίσουν κανονικά όπως και πριν τη χρήση φακών επαφής.

Ξηρότητα και ερεθισμός
Τα μάτια σας μπορεί να είναι πιο ξηρά και πιο ερεθισμένα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και για όσο διάστημα θηλάζετε). Αυτό, μαζί με τις μικρές αλλαγές στο σχήμα και το πάχος του κερατοειδούς, μπορεί να κάνει δυσάρεστη τη χρήση φακών επαφής.

Φωτοφοβία
Έντονη ευαισθησία στο φως μπορεί να προκληθεί από τις ορμονικές μεταβολές με αποτέλεσμα πονοκεφάλους και ημικρανία.

Κεντρική Ορώδης Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια
Σε αυτή την κατάσταση, υγρό συσσωρεύεται κάτω από τον αμφιβληστροειδή (ο ευαίσθητος στο φως ιστός που καλύπτει το πίσω μέρος του ματιού). Τα στρώματα του αμφιβληστροειδούς στη συνέχεια αποσπώνται και παραμορφώνουν την όραση, δημιουργώντας τυφλά σημεία. Συνδέεται με τις ορμόνες του στρες και συνήθως αναπτύσσεται στα τέλη της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί στο πρώτο ή στο δεύτερο τρίμηνο. Η όραση συνήθως επιστρέφει στο φυσιολογικό προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας ή μέσα σε λίγους μήνες μετά τον τοκετό.

Αλλαγές στις ήδη υπάρχουσες παθήσεις των ματιών
Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να βελτιώσει (το γλαύκωμα μερικές φορές βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) ή να επιδεινώσει τις υπάρχουσες οφθαλμικές παθήσεις. Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας πριν μείνετε έγκυος και ξανά στις αρχές της εγκυμοσύνης για να υποβληθείτε σε έλεγχο. Θα πρέπει επίσης να κάνετε συχνότερες οφθαλμολογικές εξετάσεις ενώ είστε έγκυος και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό.

Προσοχή!
Για κάθε απορία ή ανησυχία που έχετε σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας και την ανάπτυξη του εμβρύου, απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας. Καλέστε τον επίσης εάν έχετε πόνο στα μάτια ή ερυθρότητα ή εάν παρατηρήσετε πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας – ένα σύμπτωμα που μπορεί να συνοδεύει την προεκλαμψία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ