kid

Παιδί και κινητό: ποιες είναι οι παγίδες σύμφωνα με έρευνα;

Τα παιδιά με κινητό στα χέρια είναι μια πραγματικότητα στις μέρες μας. Ποια ακριβώς όμως είναι η αλήθεια; Πόσο χρόνο αφιερώνουν πραγματικά τα παιδιά στη χρήση κινητού τηλεφώνου ή σε άλλου είδους οθόνες; Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και έρχονται μόνο για να προβληματίσουν.

Αν είστε γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας, σίγουρα είστε εξοικειωμένοι με αυτήν την εικόνα. Ένα κινητό ή tablet να αποτελούν την προέκταση του χεριού του παιδιού σας. Και παρά τα όποια όρια προσπαθήσατε να επιβάλετε αρχικά, είναι βέβαιο ότι στην πορεία διαπιστώσατε ότι τελικά δεν είναι και τόσο εύκολο να τηρηθούν.

Είτε επειδή σας ζήτησε το κινητό σας για να παίξει ένα παιχνίδι ή για να δει ένα video είτε επειδή του δώσατε κάποια στιγμή το δικό σας κινητό για να κατευνάσετε τις όποιες ανασφάλειές σας για το πού είναι και τι κάνει.

Τελικά, πόσα παιδιά έχουν κινητό;

Η Focus Bari πιστοποιεί ότι 1 στα 6 παιδιά ηλικίας 5 έως και 12 ετών έχει κινητό τηλέφωνο. Η χρήση είναι αρκετά περιορισμένη σε ηλικίες μέχρι και τα 9 έτη, ενώ γίνεται πιο συχνή από την ηλικία των 10 ετών και πάνω.

Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα;

Η πρόσβαση στο internet. Aυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Έντονοι χρήστες του Διαδικτύου φαίνεται πως είναι τα Ελληνόπουλα ηλικίας από 5 έως και 12 ετών όπως επιβεβαιώνει η έρευνα Focus on Tech Life της Focus Bari. Η πρόσβαση στο internet όμως, όταν δεν είναι ελεγχόμενη, κρύβει πολλές παγίδες για ένα παιδί. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που συνδέεται με τη χρήση κινητού από τα παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, 4 στα 5 παιδια ηλικίας 5 έως 12 ετών χρησιμοποιούν τακτικά το internet και 1 στα 3 επιλέγουν το tablet για τη σύνδεσή τους στο internet, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την πιο πάνω έρευνα.

Η πρόσβαση στο internet όμως, όταν δεν είναι ελεγχόμενη, κρύβει πολλές παγίδες για ένα παιδί.
4 στα 5 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών είναι χρήστες του internet, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η ενασχόληση με το διαδίκτυο ξεκινά από τις μικρές ηλικίες ενώ στις ηλικίες 10-12 η χρήση είναι σχεδόν καθολική. Αγγίζει δηλαδή το 92%.

Μπαίνοντας κανείς σε μεγαλύτερο βάθος στην ανάλυση των δεδομένων της εν λόγω έρευνας, διαπιστώνει ότι τα μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, καθώς και τα μικρότερα ηλικίας 5-6 ετών, χρησιμοποιούν ως κύρια συσκευή για τη σύνδεσή τους στο internet το smartphone, είτε το δικό τους είτε εκείνο των γονιών τους, ενώ οι ενδιάμεσες ηλικίες (7-9 ετών) προτιμούν το tablet.

Τι λένε οι επίσημες οδηγίες

Οι οδηγίες των παιδοψυχολόγων και άλλων ειδικών λένε πως η χρήση του internet από τα μικρά παιδιά θα πρέπει να γίνεται από έναν σταθερό υπολογιστή σε κοινή θέα των γονιών και όχι από μια φορητή συσκευή που μπορεί να κάνει το παιδί να απομονωθεί μακριά από τους γονείς και να είναι εκτεθειμένο στους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο. Επίσης, υπάρχει σαφής οδηγία να μη γίνεται εκτεταμένη χρήση συσκευών όπως τα tablets και κινητού, μια και οδηγούν σε κακή θέση της σπονδυλικής στήλης, σε αντίθεση με την τοποθέτηση στο γραφείο.

Και πόση ώρα δαπανείται στη χρήση του;

Η έρευνα έδειξε ότι η χρήση του Διαδικτύου αποτελεί βασική συνήθεια του ελληνικού πληθυσμού, με το σερφάρισμα να διαρκεί κατά μέσο 3,5 ώρες την ημέρα. Αυτό με απλά λόγια στη ζωή ενός παιδιού συνεπάγεται και λιγότερη ώρα μελέτη, λιγότερη ώρα για άσκηση και ενεργετικό παιχνίδι, λιγότερη επαφή με συνομήλικα παιδιά δια ζώσης αλλά και επικοινωνία με τους γονείς του.

Τώρα που γνωρίζετε τα ακριβή νούμερα και δεν βασίζεστε μόνο σε απλές υποψίες, καιρός είναι να προβληματιστείτε σοβαρά. Τα πιο αυστηρά όρια θα πρέπει σίγουρα να αποτελέσουν το βασικό σας στόχο σε ό,τι αφορά την επαφή του παιδιού με οθόνες που εξασφαλίζουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μην εστιάζετε όμως τόσο στις κλασικές απαγορεύσεις “μη” και “όχι”. Είναι γνωστό ότι δε φέρνουν πάντα το σωστό αποτέλεσμα. Τις περισσότερες φορές, για να κρατήσετε ένα παιδί μακριά από μια οθόνη, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του αφιερώσετε περισσότερο χρόνο. Χρόνο για να παίξετε, να επικοινωνήσετε, να βγείτε έξω βόλτα, να διαβάσετε, να μελετήσετε μαζί ή ακόμα και να δείτε μια ταινία ή ένα βιντεάκι στην οθόνη μαζί. Το “μαζί” είναι αυτό που κάνει την ποιοτική διαφορά σε αυτή την περίπτωση. Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ