Πώς να βοηθήσετε το παιδί να αποδώσει καλύτερα στο σχολείο

Πώς να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα δείξει το ενδιαφέρον που απαιτείται για να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί από τη σχολική του εκπαίδευση; Αυτοί οι 10 τρόποι θα το βοηθήσουν να αποδώσει στο σχολείο.

1 Διαβάστε μαζί του
Πολλά παιδιά χρειάζονται τη συντροφιά των γονιών τους προκειμένου να διαβάσουν, ειδικά στα πρώτα σχολικά τους χρόνια. Ορίστε μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας και αφιερώστε τη σε αυτή τη δουλειά, όμως…

2 Δείξτε του, μην κάνετε
Αν και η στήριξή σας είναι σημαντική, κυριότερος στόχος σας δεν θα πρέπει να είναι το να τα κάνει όλα σωστά, αλλά το να μάθει να διαβάζει μόνο του. Μεγαλώνοντας θα θελήσει από μόνο του να ανεξαρτητοποιηθεί και ως τότε θα πρέπει να μπορεί να βασιστεί στις δικές του δυνάμεις.

3 Οργανώστε το γραφείο του
Ένας ακατάστατος χώρος συνεπάγεται πολλαπλά ερεθίσματα, τα οποία αποσπούν την προσοχή του παιδιού και δεν του επιτρέπουν να συγκεντρωθεί.

4 Μάθετέ του να ρωτάει
Πολλά παιδιά ντρέπονται να ζητήσουν διευκρινίσεις από τους δασκάλους τους γιατί πιστεύουν πως οι συμμαθητές τους θα υποτιμήσουν την ευφυΐα τους αν ρωτήσουν κάτι προφανές. Εξηγήστε του πως οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι εκπαιδεύουν το μυαλό τους εκφράζοντας τις απορίες τους και προσπαθώντας να τις λύσουν.

5 Συνδέστε τη γνώση με την πραγματικότητα
Όσο μεγαλώνει, τόσο πιο συχνά θα ακούτε τη φράση: «Πού θα μου χρειαστεί αυτό;». Αντί να εκνευρίζεστε, επιχειρήστε να απαντήσετε με ειλικρίνεια. Εκτός από τη συνέχιση των σπουδών του, οι καλές βάσεις στην ιστορία, στη φυσική, στα μαθηματικά αποτελούν προϋποθέσεις για πολλές καθημερινές περιστάσεις – αν όχι ως γνώσεις, τότε σίγουρα ως λογική.

6 Επιβραβεύστε το
Όχι μόνο για τους βαθμούς, αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλλει και τις νέες δεξιότητες που κατακτά.

7 Κλείστε τις οθόνες
Η περιορισμένη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων δεν συνεπάγεται μόνο περισσότερο χρόνο διαβάσματος, αλλά και μεγαλύτερη συγκέντρωση.

8 Διαβάστε μπροστά του
Είστε το σημαντικότερο παράδειγμα που έχει στη διάθεσή του το παιδί. Την ώρα που διαβάζει, χαλαρώστε με ένα βιβλίο.

9 Συζητήστε μαζί του
Όσο πιο υγιής είναι η επικοινωνία σας, τόσο πιο πιθανό είναι να ζητήσει τη βοήθειά σας αν δυσκολεύεται με ένα μάθημα ή μια κατάσταση στο σχολείο.

10 Γραφτείτε στη βιβλιοθήκη
Εκεί θα μπορέσει να βρει και να δανειστεί βιβλία που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά του και να μάθει να αγαπά την ανάγνωση.

Το μυστικό

Βάλτε το παιδί σας σε πρόγραμμα, προσπαθώντας να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα. Η άσκηση αποτελεί και τρόπο αύξησης των σχολικών βαθμολογιών. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και το περπάτημα ή το ποδήλατο πηγαίνοντας προς το σχολείο βελτιώνει τη λεκτική ικανότητα, την απόδοση στα μαθηματικά αλλά και τη σχολική απόδοση γενικότερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ