mistake

Τα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών

Πώς μπορείτε να μεγαλώσετε ένα παιδί με πλούσιο ψυχικό κόσμο, αποφεύγοντας τις λάθος κινήσεις; Ποια είναι τα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών;

1. Δεν συγχωρούν την αποτυχία

Το να χάσει σε έναν αγώνα ή να αποτύχει σε ένα τεστ, δεν κάνει το παιδί «άχρηστο». Η απόρριψη, η αποτυχία και η αδικία είναι μέρος της ζωής μας. Μάθετε στο παιδί πως σε όλες αυτές τις δυσκολίες, θα πρέπει να πάντα να βλέπει την θετική πλευρά. θα πρέπει να μαθαίνει από τις δυσκολίες και να παίρνει δύναμη.

2. Κρύβουν την ενοχή

Κάποια στιγμή στη ζωή του, το παιδί θα νιώσει ενοχές. Είναι αναπόφευκτο. Ένα παιδί που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο συναίσθημα ως κάτι τρομερό είναι αυτό που δεν μπορεί να πει όχι όταν κάποιος του λέει «Άσε με να αντιγράψω. Έτσι κάνει ένας σωστός φίλος» ή «αν με αγαπάς κάνε αυτό». Δείξτε στο παιδί ότι ακόμα κι εσείς νιώθετε ενοχές κάποιες φορές και ότι δεν θα αφήσετε ποτέ κανένα συναίσθημα να επηρεάσει μία σωστή απόφαση.

3. Κάνουν το παιδί τους επίκεντρο

Αν όλη σοας η ζωή περιστρέφεται γύρω από το παιδί σας, εκείνο θα μεγαλώσει έχοντας στο μυαλό του ότι είναι το κέντρο του κόσμου και πως όλοι πρέπει να ασχολούνται μαζί του. Έτσι, δεν θα πάει μπροστά στη ζωή του. Μάθετε στο παιδί σας να σκέφτεται τι μπορεί να προσφέρει στον κόσμο και όχι τι μπορεί να κερδίσει από αυτόν.

4. Αφήνουν το φόβο να καθορίζει τις αποφάσεις τους

Το να είστε υπερπροστατευτικοί με το παιδί, σίγουρα θα σας κάνει να νιώθετε λιγότερο άγχοι. Ένα παιδί που αισθάνεται πολύ μεγάλη ασφάλεια, δεν γνωρίζει το αίσθημα του φόβου. Δείξτε στο παιδί σας πως ο καλύτερος τρόπος να νικήσει τον φόβο είναι να τον αντιμετωπίσει. Πείτε του τις κατάλληλες φράσεις που θα διώξουν μακριά τον φόβο και να είστε σίγουροι πως θα μεγαλώσετε ένα παιδί με θάρρος που δεν θα φοβάται να βγει από την σφαίρα της προστασίας σας.

5. Αφήνουν τα παιδιά να κάνουν ό,τι θέλουν

Το να αφήνετε το παιδί να αποφασίσει τι θα φάτε το βράδυ ή πού θα πάτε διακοπές, του δίνει περισσότερη δύναμη από αυτήν που μπορεί να χειριστεί. Με το να συμπεριφέρεστε στο παιδί σας σαν ίσος ή, ακόμα χειρότερα, σαν να είναι αυτό το αφεντικό, αυτόματα του στερείτε την πνευματική του δύναμη.
Μάθετε στο παιδί σας να δέχεται εντολές, να ακούει – ακόμα και ό,τι δεν του αρέσει – και να κάνει πράγματα που δεν θέλει να κάνει. Αφήστε το παιδί να παίρνει πολύ απλές αποφάσεις και διατηρήστε την ιεραρχία της οικογένειας.

6. Απαιτούν το τέλειο

Το να θέλετε το παιδί σας να έχει καλή απόδοση είναι φυσιολογικό. Το να θέλετε να είναι τέλειο και άριστο δεν είναι. Μάθετε στο παιδί ότι δεν πειράζει αν αποτύχει και ότι δεν χρειάζεται να είναι καλό σε ότ,ι κάνει. Κανείς δεν είναι τέλειος.

7. Δεν τους μαθαίνουν την έννοια της ευθύνης

Τα παιδιά, όπως όλοι, έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Το να μην τους αναθέτετε μικροδουλειές για να μην τους στερήσετε την παιδική τους ηλικία, δεν είναι σωστό. Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις δεν επιβαρύνουν το παιδί. Αντίθετα, το βοηθούν να θέτει τις βάσεις ώστε να είναι υπεύθυνο στην ενήλικη ζωή του.

8. Τα προστατεύουν από τον πόνο

Η στενοχώρια και ο φόβος είναι μέρος της ζωής μας. Αφήνοντας το παιδί να βιώσει άσχημα συναισθήματα, του δίνετε τη δυνατότητα να βγει από το ροζ συννεφάκι του και να μπορεί να αντιμετωπίσει την κάθε δυσκολία. Γι’ αυτό δώστε στο παιδί σας την καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πόνο, για να μπορεί να αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση κάθε δυσκολία.

9. Νιώθουν υπεύθυνοι για τα συναισθήματα των παιδιών τους

Το να προσπαθείτε να κάνετε το παιδί σας να χαρεί όταν είναι λυπημένο ή να προσπαθείτε να το ηρεμήσετε όταν είναι ταραγμένο σημαίνει πως θέλετε ρυθμίσετε τα συναισθήματά του. Τα παιδιά πρέπει να έχουν συναισθηματική επάρκεια έτσι ώστε να μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται μόνα τους τα συναισθήματά τους. Μάθετε στο παιδί πώς μπορεί να χειριστεί τα συναισθήματά του μόνο του για να μην εξαρτάται από άλλους.

10. Δεν αφήνουν περιθώρια για λάθη

Το να διορθώνετε τα μαθήματα του σχολείου του παιδιού, να διπλοτσεκάρετε ότι έχει πάρει το κολατσιό του και να του υπενθυμίζετε τις δουλειές που πρέπει να κάνει, δεν είναι σωστό. Επιτρέψτε στο παιδί κάποιες φορές να τα θαλασσώσει και δείξτε του πώς μπορεί να μάθει από τα λάθη του για να μπορεί να γίνει πιο σοφό και πιο δυνατό. Από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Και αυτό είναι το σημαντικότερο μάθημα ζωής.

11. Μπερδεύουν την πειθαρχία με την τιμωρία

Άλλο η τιμωρία και άλλο η πειθαρχία, η οποία έχει σχέση με το πώς μπορεί να συμπεριφερθεί το παιδί καλύτερα στο μέλλον. Είναι άλλο να θέλεις να μεγαλώσεις ένα παιδί που φοβάται να κάνει λάθη και άλλο να μεγαλώσεις ένα παιδί που θέλει να κάνει σωστές επιλογές. Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπειθαρχία και να μπορεί να λαμβάνει τις καλύτερές αποφάσεις. Και μην ξεχνάτε ότι το καλύτερο αντίδοτο στην τιμωρία είναι η επιβράβευση.

12. Αποφεύγουν την ταλαιπωρία

Το να κάνετε οι ίδιοι αυτά που πρέπει να κάνει το παιδί σας, θα κάνει σίγουρα την ζωή σας ευκολότερη, ωστόσο όλες αυτές οι διευκολύνσεις δεν θα το βοηθήσουν. Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί και εξηγήστε του ότι η εύκολη λύση δεν είναι πάντα η καλύτερη. Έτσι θα το μάθετε να είναι αρκετά δυνατό ώστε να μην το βάζει κάτω και να μην τα παρατάει.

13. Δεν μιλούν για τις αξίες

Πολλοί γονείς δεν μεταλαμπαδεύουν τις αξίες της ζωής στα παιδιά τους. Κι αυτό γιατί είναι τόσο απορροφημένοι με το χάος που επικρατεί στην καθημερινότητά τους, που συχνά χάνουν το νόημα. Φροντίστε να δίνετε προτεραιότητα σε αυτά που θεωρείτε σημαντικά στη ζωή σας. Μάθετε το παιδί σας να κάνει το ίδιο και βοηθήστε το να αποκτήσει μία ζωή με νόημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ