Τι μπορεί να μειώσει τη γονιμότητά σας;

Ίσως εκπλαγείτε από μερικά πράγμα που μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.

Γνωρίζετε ότι πρέπει να είστε σωματικά δραστήριοι για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη. Αλλά ίσως να μην ξέρετε ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σύλληψης.

Τι να κάνετε Αν έχετε συνηθίσει να γυμνάζεστε πολύ και ο εμμηνορρυσιακός σας κύκλος είναι φυσιολογικός, είναι μάλλον ασφαλές να συνεχίσετε. Αν όμως δυσκολεύεστε να συλλάβετε –ή αν η περίοδός σας είναι πιο ελαφριά ή πιο ακανόνιστη από παλιά-, ίσως πρέπει να χαλαρώσετε κάπως με την άσκηση.

Γνωρίζετε ότι χρειάζεστε βιταμίνες όσο προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ανάμεσά τους και φυλλικό οξύ. Αλλά ίσως να μην ξέρετε ότι πρέπει να παίρνετε και βιταμίνη D.
Τι να κάνετε Εξετάσεις για να διαπιστώσετε σε τι επίπεδα βρίσκεται η βιταμίνη D. Αν έχετε έλλειψη, ο γιατρός σας θα σας συστήσει κάποιο συμπλήρωμα.

Γνωρίζετε ότι πρέπει να μειώσετε την καφεΐνη όσο είστε έγκυος. Αλλά ίσως να μην ξέρετε ότι πρέπει να τη μειώσετε και όσο προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.
Τι να κάνετε Προτίμησε τον ντεκαφεϊνέ.

Γνωρίζετε ότι ο κύκλος σας πρέπει να είναι κανονικός. Αλλά ίσως να μην ξέρετε ότι ακόμα κι αν είναι, δεν αποτελεί εγγύηση τέλειας αναπαραγωγικής υγείας.
Τι να κάνετε Αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ινομυώματα ή ενδομητρίωση ενδέχεται να χρειαστούν επέμβαση πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες σύλληψης.

Γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να μείνετε έγκυος αν έχετε κατάθλιψη ή προβλήματα άγχους που δεν έχετε αντιμετωπίσει. Αλλά ίσως να μην ξέρετε ότι ακόμα και το καθημερινό στρες μπορεί να καταστρέψει τη γονιμότητά σας.
Τι να κάνετε Φροντίστε να αποσυμπιέζεστε καθημερινά, μέσω διαλογισμού, γιόγκα ή οτιδήποτε άλλου σας χαλαρώνει. Αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, ρώτησε τον γιατρό σας αν πρέπει να τα κόψετε πριν την εγκυμοσύνη.

Το μυστικό

Το κάπνισμα είναι απαγορευτικό αν θέλετε να γίνετε μαμά αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε και τους καπνιστές. Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που υποβάλλονταν σε εργαστηριακή γονιμοποίηση διέτρεχαν 52% μεγαλύτερο κίνδυνο αποτυχίας της εμφύτευσης αν εκθέτονταν σε παθητικό κάπνισμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ